• Göb a fogínyen - Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az ínyemen az egyik elől lévő fogam fölött egy göb-szerűség van már 2-3 hónapja. A fogorvos azt mondta, hogy nincs semmi baj a foggal, megröntgenezte és azt mondta, hogy szép a foggyökér és szájöblítő használatát javasolta. Azt mondta, hogy szerinte kb. 1 hét alatt el fog múlni. Nos nem ez történt. Mi lehet ez? Miért nem múlik el? Menjek vissza fogorvoshoz?

        WEBBeteg szakértő válasza a fogíny témában

        Legtöbbször a fogak gyökerénél elhelyezkedő "göb" foggyökér körüli gyulladásos folyamatnak a jele. Elhalt vagy gyökérkezelt fogakra jellemző.

        Ha röntgenileg a gyökértömés jónak tűnik az jó jel, de nem  kizáró tényező. Az fontos szempont hogy ez az elváltozás aktív-e (megduzzad időközönként, váladékozik-e) vagy csak egy passzív kis csomó.

        Ha aktív, akkor megfontolandó jónak tűnő gyökérkezelés mellett is a gyökértömés cseréje,esetleg korrigálása szájsebészeti beavatkozással.

        Ha passzív (és főkép ha a gyökértömés is friss), akkor ez inkább egy kis heg lehet (a gyulladásos folyamat megakadt a gyökértömés hatására és egy ilyen kis heggel gyógyult. Ezzel nincs teendő, maximum fél év múlva kontroll röntgen.
        Ha a fog nem gyökérkezelt, akkor meg kell vizsgálni, hogy élő- e, ha él akkor a fogágyat kell megvizsgálni nem-e valamilyen fogágygyulladás okozza a folyamatot.
        Ezenkívül fogaktól független nyálkahártya betegségek is okozhatnak hasonló problémákat.
        A klorhexamednek felületes nyálkahártya gyulladások esetén van értelme, mélyebb csontfolyamatoknál nem segít.

        Ha aktív jeleket mutatna az elváltozás, mutassa meg megint a kollégának .

        Dr. KatonaPál fogszakorvos, dentoalveolaris szájsebész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-15 10:08:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 13:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: