• Fordyce foltok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!

        Az ajkamon, valamint a szajuregemben talalt elvaltozasokra a fogorvosom megallapitotta, hogy azok fordyce foltok.

        A kerdesem az, hogy ezek mennyire veszélyessek, hallottam, hogy ezek egyfajta daganatok. Mekkora eselyel lehet ennek szovodmenye?

        Valamint azt tudom, hogy eltuntethetetlen gyogyszerekkel, de lehet e valahogy megszabadulni, vagy legalabb csokkenteni a komolyabb gondok kialakulasanak kockazatat?

         

        Valaszat varom,

        Koszonom

        WEBBeteg szakértő válasza a Fordyce foltok témában

        Tisztelt Kérdező!

        A Fordyce foltok vagy szemcsék jelen  tudásunk szerint teljesen ártalmatlan szájüregi elváltozások, és csak differenciáldiagnosztikai szerepük miatt  említik a   könyvek egy fejezetben daganatokkal. (Ez azt jelenti hogy azért kell ismerni, hogy el tudjuk különiteni esetleg veszélyes elváltozásoktól, hogy a beteget meg tudjuk nyugtatni)- (( amúgy az előbb  említett daganat = tumor szó nem feltétlenűl jelent rosszat az orvosi nyelvezetben. jelentése: szövettöbblet. Ezek nagyrésze a szájban ártalmatlan.))
        A Fordyce szemcsék (vagy Fox-Fordyce szemcsék) amúgy  a nyálkahártyán áttünő faggyúmirigyek.
        Kezelést nem igényelnek.  Főleg a orca  nyálkahártyáján fordulnak elő. Néha az ajkakon is , ilyenkor kozmetikai okok miatt lézerkezelés vagy fagyasztásos terápia szóba jöhet.

                   Remélem sikerült megnyugtatnom
                                                                                    Dr. Katona Pál
                                                                                      fogszakorvos
                                                                             dento- alveolaris szájsebész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-30 08:45:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 07:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: