• Roncsolja-e a fogakat a fogfehérítés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Érdeklődni szeretnék esztétikai fogbeavatkozásokkal kapcsolatban. Az egyik problémám, hogy iszonyatosan sárgák a fogaim kiskorom óta (nem dohányzom egyáltalán, nem kávézom). Szeretném kifehéríttetni. Próbálkoztam már mindenféle boltban kapható fehérítővel, de semmit nem használtak. Ez a fogorvos által elvégzett fehérítés roncsolja a fogakat? Lehetséges ez az eljárás olyanoknál, akiknek genetikailag ilyen sárgák a fogaik? Mennyibe kerül ma egy ilyen eljárás? A másik kérdésem: Az első két metszőfogam jóval nagyobb, mint a többi, és szeretném lecsiszoltatni. Ez mennyiben károsítja a fogakat? Megéri egyáltalán? Fájdalmas?

        WEBBeteg szakértő válasza a fogfehérítés témában

        A boltban kapható fogfehérítőknek elég alacsony a hatásfokuk. A fogászati rendelőben használatos módszerek sokkal hatékonyabbak, és gondos odafigyelés mellett nem károsak. Például szuvas fog, lepedék, ínygyulladás esetén nálam ilyen kezelés szóba sem jön. Átmeneti mellékhatásai (érzékenység, ínyirritáció, stb.) előfordulhatnak. Ezek az eljárások nem felületi elszíneződéseket (kávé, dohány, stb.) tüntetnek el, hanem a fog belsejében lévő színezőanyagokra hatnak, így természetesen magának is hasznos lehet. Költség: rendelő, országrész, módszer függő, de biztos, hogy több 10 ezres ár fogívenként.
        Egy dologra azért felhívnám a figyelmet: mi az, hogy túl sárga a foga? Ami ma túl sárga, mert a társadalmi trend, divat azt mondja, lehet hogy holnap túl világos lesz, mert akkor majd a sötét fog lesz a divat. Ha egyszer majd mindenki foga ki lesz fehérítve, akkor majd bizonyos érdekkörök azért fognak lobbizni, hogy a sárga legyen a vagány, az optimális, a menő. Ezzel csak  azt akarom mondani, hogy ma sokkal többen költenek pénzt fogfehérítésre, mint ahány embernek szélsőséges esztétikai okok miatt az indokolt lenne. Nekem van olyan betegem, akinek A2 a fogszíne (ez az egyik legvilágosabb) és már többször le kellett beszélnem a fogfehérítésről. Persze én az ön fogait nem láttam, illetve ez a gondolat csak az én magánvéleményem volt.

        A fog formát illetően: bizonyos mértékig kisebb becsiszolások elvégezhetőek, anélkül hogy problémát okozna önnek. Amúgy a fogforma, méret, fogelhelyezkedés is mutat örökletes jegyeket.

        Remélem, segítettem!

        Dr. Katona Pál, fogszakorvos, dentoalveolaris  szájsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-26 08:44:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 13:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: