• Rossz szokás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Van egy elég fura szokásom, mégpedig az,hogy rágom a számat. Jobban mondva az egész szájüregemet belül. Ezt nem idegességből teszem, hanem inkább kedvtelésből. Egyszerűen nem tudok leszokni róla, mindig azon kapom magam, hogy csinálom... Az lenne a kérdésem, hogy ennek van-e valami káros hatása, és ha igen, akkor mi? És ha tud, kérem, adjon tanácsot, hogy hogyan tudnék leszokni róla!

        WEBBeteg szakértő válasza a szájrágás témában

        Nem olyan ritka "fura szokás" ez. Ahhoz, hogy megértse, hogy káros-e, leírom, mi történik azzal a területtel, amit rágicsál.
        Mikor megharapdálja a szája belsejét, pici seb keletkezik, ami megpróbál meggyógyulni. Sejtek osztódni kezdenek és megpróbálják benőni a szövethiányt. (Olyan, mintha egy pici javitóbomba robbana fel, sok-sok kémiai folyamat aktivizálódik.) Ezek szabályozottan elindulnak, majd lefékeződnek. De mielőtt a gyógyulási folyamat befejeződne, ön újra rágcsál. A szervezete újra próbálkozik, vélhetően sikertelenül. Egy idő után - mivel sikertelen a gyógyulás - a szervezete védekezik: hegszövet képződik, szaruréteggel a tetején. Ez ellenállóbb, a szája belsején ez fehéres, kissé kiemelkedő, fájdalmatlan, esetleg keményebb vonalként vagy területként észlelheti.
        Ez még mindig nem gond, de ön rágcsál tovább rendületlenül. Sajnos előfordulhat, hogy hosszú idő alatt (évek) ezek a javító folyamatok (sejtosztódások) szabályozatlanná válnak, és kóros sejtburjánzás, esetleg rosszindulatú elváltozás alakul ki. Jellemzője: fáj, nem gyógyul 2-3-hét alatt sem, vérzik stb.
        Hangsúlyozom: ez ritka, de szájban előfordul krónikus irritációnak kitett helyeken (éles letört  fogszél, rossz irritáló fogpótlás, mellett) ilyen. Szerintem jobb a megelőzés. Próbáljon pl. rágózni, vagy szopogasson cukorkát, plusz tudatosítsa a leírtakat magában!

        Jó  rágcsálás leszokást!
        Dr. KatonPál, fogszakorvos, dentoalveolaris szájsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-22 08:47:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 11:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: