• Lüktetés a fülben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az a panaszom, hogy 2-3 hónapja lüktetést hallok a bal fülemben, a szívverésem ritmusában. Van hogy halkabb, van hogy hangosabb, néha pár napig nem hallom, aztán megint hallom. Fülészeten voltam, ott azt mondták, ez normális dolog. Szerintem nem. És felírtak egy nyugtatót, amit szoptatás alatt nem is lehet szedni (szóltam, hogy szoptatok), és függőséget is okoz, nem terveztem beszedni. Kérdésem, hogy ezt mi okozhatja, milyen orvoshoz tudok elmenni. Van egy gyanúm, hogy esetleg az azon az oldalon levő bölcsességfogam lehet esetleg a gond, ami mostanában kezdett el nőni, a fülészeten erre azt mondták, hogy nem. Szeretnék erről azért egy második véleményt. Van még egy panaszom, ugyanez a bal oldala a fejemnek fáj időnként, pont azóta, hogy a fülemben a lüktetést hallom. Fogászaton annyit mondtak, hogy begyulladva nincs a bölcsességfogam, de soha nem fog kinőni, mert nincs helye, a 7. fogam alatt nő. Köszönöm a segítséget.

        WEBBeteg szakértő válasza a fülzúgás témában

        Kedves Kérdező!

        Fogorvos szemével vizsgálva a következőt mondhatom: Alsó fogak gyulladásos megbetegedései nagyon gyakran okoznak fülbe sugárzó fájdalmat, de nem ilyen típusut és rendszerint alapos fogászati vizsgálattal elcsíphető a beteg fog. Nyugvó, gyulladásmentes ki nem nőtt bölcsesség fog nem szokott ilyesmit okozni (mellesleg másfajta fogászati problémát okozhat -esetleg egy szájsebészeten megmutathatja )
        Összegezve: nagy valószínűséggel nem fogászati ok áll panaszai hátterében. Keringési vagy vérnyomásproblémát inkább gyanítok, de ezt majd a kollégák részletezik.
         
        Jobbulást kívánva
                                                                                       Dr Katona Pál
                                                                                      fogszakorvos
                                                                                     dentoalveolaris sebész
                                                                                                

         Kedves Kérdező!

        Először is: szerintem a fogászati problémájának nagy valószínűséggel nincs köze fülpanaszaihoz. Ritkán előfordul, hogy a növekvő bölcsességfog az állkapocs ízületének megváltozott záródásán keresztül fülpanaszokhoz vezet - ez azonban elsősorban rágáskor jelentkezik, vagy éjszakai fogcsikorgatás formájában (más néven temporomandibuláris szindróma vagy Costen szindróma).
         
        Véleményem szerint fokozott hangosságú érverés (szakmai néven) pulzusszinkron fülzúgás és a fejfájása alaposabb kivizsgálást igényel. Magas és alacsony vérnyomás értékek, érelmeszesedés, vérszegénység okozhatnak ilyen panaszokat. A fül-orr-gégészeti vizsgálaton túl én végeztetnék képalkotó vizsgálatot is és ideggyógyászati szakvizsgálat is kellene elsősorban erek rendellenességei illetve daganat kizárása céljából. Összegezve tehát több, különböző szakterületet képviselő orvos együttműködésére van szükség.
         
        Üdvözlettel:

         Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-13 00:22:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 18:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Kisfiam miatt kerestem meg önt, aki nemsokára 8 hónapos lesz. Az alsó két metszőfoga rendben kibújt, a felsők most készülődnek. Egyik oldalon viszont sárgás-barnás elszíneződést vettem észre néhány napja. Látszólag...