• HPV-szemölcs az ínyen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Kb. 3 hónapja fedeztem fel a számban, a leghátsó fogam alatti belső ínyfalon egy 1-2 mm hosszúságú, max. 1 mm átmérőjű kinövést. Mivel tavaly nyáron a teszt kimutatta a HPV 33-as vírus jelenlétét (nemi szemölcsök vizsgálata során), és azt olvastam, hogy ezt szájba is át lehet vinni, ezért gyanakszok, hogy az ínyen lévő kinövést is ez okozza. Megmutattam szájsebésznek amint észrevettem, de azt mondta ez nem kockázatos, el fog múlni, de nem beszéltünk róla részletesebben és azóta sem múlt el. A kérdésem, hogy egyáltalán tényleg HPV okozhatta? Amiket képeken látok a szájban azok jóval nagyobb szemölcsök és nem az ínyen, hanem a nyálkahártyákon vannak. Illetve van-e erre valamilyen ecsetelő, amit belsőleg is lehet alkalmazni?

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna válasza a szájüregi elváltozás, HPV témában

        Kedves Kérdező, A HPV valóban okozhat szájban is tüneteket, szemölcs-szerű elváltozásokat, de jellemzően, ahogy Ön is írja, nem ezen a területen. Ha a szájsebész nem javasolt kezelést, akkor nincs oka aggodalomra!:) Valószínűleg vagy nem szemölcs, vagy ha az is, olyan pici, melynek spontán gyógyulása, visszafejlődése várható. (Az előzetesen kitöltött anamnézis lap alapján vélelmezem, hogy orvosa tisztában volt az Ön HPV fertőzöttségével, ha nem is beszéltek róla nyíltan.) Azonban, ha ez Önt továbbra is nyugtalanítja, akkor mindenképp érdemes lenne visszamenni egy kontrollra vagy felkeresni bármelyik fogorvos kollégát egy általános fogászati szűrővizsgálatra! Ennek során tüzetesen átvizsgálják a szájüregét. Ez egyébként HPV-vel fertőzött paciensek esetében javallott is, legalább fél évente. A HPV okozta szemölcsök terápiájánál a sebészi kimetszés, a fagyasztás vagy interferon alfa-2B injekció jöhet szóba. Egyéb szisztémás szerről, azon kívül, mint amit Ön is szed, ill. helyi ecsetelőről nincs tudomásom. Mielőbbi gyógyulást kívánok! Üdvözlettel, dr.Gosztonyi Julianna


        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna
        fogorvos Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna

        Kérdés: 2017. január 22., 21:05; Megválaszolva: 2017. február 05., 22:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Gyermekkori tetraciklin használat miatt elülső fogaim barnás sárgás szürkés elszíneződésűek, ami főleg a fognyakál nagyon zavaró. Kérdésem, hogy lézeres fehérítéssel lehet-e ezen segíteni és ha igen hova kihez...
        Jó napot olyan kérdésem lenne hogy kihúzták fogamat felül bal 4 es alul bal 5 és gyökérkezelve voltak defájtak és kiúzták már kb 5 hónapja de viszont kb.1.5 hónapja azt érzem fájnak a helyei és ahol ki húzták a mellette lévő fogak is az...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A szájüregemben, és a buccán, az ajkamon észleltem sárga kis pontokat vagy is annak látszó kis dolgokat nem erős szinűek csak lámpafénynél látszanak,valamint jobb oldalt a buccán 2 píros kis pont is megjelent, a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár napja észleltem, hogy számban a buccán szemölcsszerű kinövések vannak 1db a felsőfogsorom baloldalán leghátul a buccán, a másik szintén ott csak a jobb oldalon félek hogy ez HPV 23 vagyok és eddig csak egy...
        Üdvözlöm! A fájós fogammal fogorvoshoz fordultam, amiből korabban letört eg darab, igy lett benne egy hatalmas lyuk, ami késöbb egyre jobban fájt..Egyik nap már annyira fájt hogy a legközelebbi ffogorvoshoz mentem, hogy legalább gyógyszert...
        Tisztelt Doktorúr! Azt vettem észre hogy a nyelvem néha sárga lepedékes de nem érős sárga csak halovány kicsit sárgás de többnyire fehér ez mire utalhat? Valamint a nyelvem jobb és bal oldalán is vannak fognyomok. A májam nem működik...
        Tisztelt Doktor Úr! Volt egy porcelán hidam, amit 7 éve csináltak és most cirkóniumra cseréltetek, mert folyton gyulladásban volt és azt mondták lehetséges, hogy fém alergia miatt volt a gyulladás. Levették a hidat és az egyik tartó fogon...
        Tisztelt Dr. Volom András fogorvos! A felső röntgen egy 27 éves férfié, az alsó egy 27 éves nőé. Ikertestvérek. Ugyanazokról a fogakról van szó. Az A1, A2, B1 és B2 fogak alatt szeretnénk tudni, hogy Ön lát-e cisztát? A fogak hamarosan...
        ó estét! 8 hetes kismama vagyok,s van egy ínyig tört fogam,ami iszonyatosan be van gyulladva.Panadolt szedek,meg ecsetelem.Meg szeretném várni a 12 hetet a foghúzással,de annyira fáj,hogy alig tudok enni,a gyógyszer sem úgy hat már,s aludni sem...