• Magas prolaktin szint - hajhullás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 4 hónapja erős hajhullással küzdök. A menzeszem 1 hónapja rendszertelen, ami azt jelenti, hogy 1 hét szünet után ismét jelentkezett 5 napos vérzésem, ez 3x ismétlődött. Több mint 15 évig szedtem a Tri-regol fogamzásgátlót, amit 5 hónapja abbahagytam. Felkerestem nőgyógyászom, aki hormonvizsgálatot végzett vérvétellel, ahol megállapitotta a magas prolaktin szintet. Bromocriptin-richter 2,5 mg-os tablettát szedek napi 2x1-et. De emellett javasolta kezdjem újra szedni a Tri-regol fogamzásgátlót is. Két hete szedem a Bromocriptint s a fogamzásgátlót is. Azt olvastam, hogy ezt együtt nem lehet, mivel az agyalapi mirigyet "becsapja". Ez tényleg igy van? A hajhullásom úgyanúgy fennáll. A menzeszem azóta nem jelentkezett, a napokban aktuális. Mit javasol Ön? Ha a prolaktin szintem rendeződik, megáll a hajhullásom? Mennyi ideig kell szednem a Bromocriptint, nőgyógyászom 3 hónap múlva hivott vissza, amikor ismét vérvétel lesz. Ha abbahagyom ismét a fogamzásgátló szedését rendszertelen lesz a menzeszem, vagy ezt a gyógyszer helyreálltja? Köszönettel

        Dr. Deli Tamás válasza a prolaktin, fogamzásgátló témában

        Tisztelt Kérdező! A Bromocriptin és a fogamzásgátló szedhető együtt, az agyalapi mirigy "becsapásától" félni orvosilag butaság. A Tri-Regol viszont nem jó választás, mert a hajhullás lehet androgén tünet, antiandrogén hatású, modern, IV. generációs gesztagént tartalmazó fogamzásgátlót kellene szedni. A hajhullás kivizsgálásához góckutatás (fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, belgyógyászati) vizsgálat szükséges, androgén és pajzsmirigy hormonok ellenőrzése, bőrgyógyászati vizsgálat mindenképpen hozzátartozik. A prolactinszint 3 hónap múlva történő ellenőrzése rendben van, a további teendőt a hormonszint határozza meg.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. október 31., 09:31; Megválaszolva: 2011. november 02., 23:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: