• Gyakori hüvelyi fertőzés fogamzásgátlótól?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/úr! 20 éves vagyok és már 3 és fél éve szedek fogamzásgátlót. Ez idő alatt kisebb-nagyobb megszakításokkal szenvedtem gombás és bakteriális fertőzésektől, hol csak az egyik, hol mindkettő egyszerre előfordult. Az első 2 évben Lyndinette20-t szedtem és egy orvos javaslatára, mivel a kezelések ellenére ismételten beteg lettem, váltottam egy másik fogamzásgátlóra (Dienille) és kaptam egy erős antibiotikum kúrát. Egy ideig tünetmentes voltam, aztán 2-3 havonta ismét jelentkeztek a tünetek, főleg gombafertőzés. Az utóbbi fél évben azonban már havonta gombás fertőzésem van, de egyre nehezebben, több gyógyszertől múlik csak el. Most tanácstalan vagyok, mi tévő legyek. Figyelek a higiéniára, intim lemosót használok, néha irrigátort is, próbálok egészségesen étkezni, csak pamut alsóneműt hordok és a szexuális partnerem sem változott ez idő alatt. Már azon gondolkodom, hogy jobb lenne tabletta nélkül, de más fogamzásgátlási módszerek elég körülményesnek tűnnek mindennapi együttléteknél. Váltsak ismét gyógyszert? Ön mit javasol?

        Dr. Csuth Ágnes válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Kérdező! A fog. gátló tabletták összefüggése indirekt, főleg az a fertőzés oka, hogy a sperma a hüvelyben marad, mert nincs szükség kiegészítő védelemre, ez pedig lúgos kémhatást eredményez. Javasolt aktus utáni irrigálás, rendszeres hüvelyi probiotikus kúra, remélhetőleg ez megelőzi a fertőzéseket.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. július 15., 17:55; Megválaszolva: 2011. július 18., 22:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó