• Milligest

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/NŐ! A milligest fogamzásgátlóról érdeklődnék. Több forrásból hallottam, hogy a tüdő embólia valamint trombózis kialakulásának kockázata nagyobb ennél a gyógyszernél, mint a többi fogamzásgátlónál. Eddig Yangeet szedtem 2 hónapig, majd Dienillét 4 hónapig, de köztivérzésem volt mindkettőnél, a ciklus végefele, amikor még pár darab volt a gyógyszerből. Ezután elmentem a nőgyógyászatra, ahol az orvosom szabadságon volt, egy másikhoz kerültem, aki meg se vizsgált, csak kiírta a Milligestet, nem nézte meg a vér eredményemet sem, amit már korábban elvégeztek. Azt mondta, hogy meg kell emelni a hormon adagot, ezért 3fázisú tablettát kell felírjon. Ezen kivül PCOS betegségem van. Az a kérdésem, hogy Ön szerint megfelelő-e ez a fogamzásgátló?

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Kérdező! A Millegest valóban a kissé magasabb ösztogénszármazék-koncentrációjú készítmények közé tartozik, de az etinil-ösztradiol tartalma nem éri el a régi fogamzásgátlók magas hormontartalmát, úgyhogy emiatt nem kell aggódnia. Az ismételten sikertelen gyógyszerválasztások után valóban ilyen többfázisú készítménnyel érdemes próbálkozni. Tekintettel a PCOS-ére azonban én inkább antiandrogén hatású szert javasoltam volna Önnek, mint pl. a Qlaira, noha sajnos ez elég drága (bár nem tudom, önnél éppen milyen tünetekkel jelentkezett a PCOS). Az persze nem tudom, hogy mi az a "vér eredmény", amit a gyógyszert javasló orvos nem nézett meg, ez esetleg még árnyalhatná a döntést.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. július 14., 21:31; Megválaszolva: 2011. július 24., 11:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: