• Visszerek+fogamzásgátló tabletta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! 18 éves vagyok, kb. 2 hónapja voltam először nőgyógyásznál gyógyszeriratás céljából. Felírtak nekem egy Mercilon nevű tablettát, de előtte elküldték a véremet vizsgálatra, hogy hajlamos vagyok-e visszerekre? Akkor pont a megfelelő tartományba estem, de nem tudtam még kiváltani a gyógyszert anyagi gondok miatt. Most viszont kb. másfél hete nyári munkán vagyok egy strandon és egész nap állok, ami igen megerőltető és fárasztó, és azt vettem észre, hogy kis hajszálerek jelentek meg a bokám környékén és a vádlimon is. Ezek visszerek? Akkor már nem válthatom ki a gyógyszert? Lehet valami bajom? Másik kérdésem az lenne, hogy kb. 20 napra jött meg a menszeszem. Szerintem csak az életmódváltás a sok munka miatt van. Vagy lehet, hogy van valami bajom? Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó lány

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Kérdező!

        A fogamzásgátló tabletta felírásánál nem elsősorban a visszerességet nézik, hanem a trombózishajlamot (érelzáródásra való hajlamot), ugyanis a tablettát szedő nők között jóval gyakoribb előfordulást találtak. A visszértágulat -mely az alsó végtag vénáinak kitágulását jelenti - ha jelentős, akkor jelenthet veszélyt, hiszen így a keringés meglassulásával fokozza a trombózishajlamot. Apró hajszálértágulatok (1mm-nél vékonyabbak), amelyekről ír nem jelentenek veszélyt.

        A családi előfordulású trombózis esetén egy olyan genetikai elváltozást azonosítottak, amelyet a tablettaszedő nőknél vérvétellel vizsgálnak, hogy a fokozott kockázatot kizárják. A trombózishajlamot fokozza továbbá a 35 év feletti életkor, dohányzás, ha a családban már előfordult trombózis, cukorbetegség, magas vérnyomás.

        A vérzészavarok rendezésére is alkalmas a rendszeres tablettaszedés. Nyugodjon meg, és váltsa ki nyugodtan a gyógyszert!

        Dr Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-01 12:07:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 10:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: