• Fogamzásgátló tabletta és az izomműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Fitness-versenyre készülök amire főleg konditermi gépeken készülök.(heti 5 alkalommal).Továbbá kiegészítve aerob mozgással. Mellette diétáznom kell ami teljes értékű tápanyagbevitel(fehérje,szénhidrát nagyobb mennyiségben,zsír kisebb). Táplálékkiegészítők közül: a Proteinport (Whey Protein)és L-Glutamint és BCAA aminosav kiegészítőt szedek. Gondolkoztam a fogamzásgátló szedésén de olvastam hogy 50%ban is megnehezítheti az izomnak a kiépítését. Tudna esetleg nekem erről tájékoztatást adni? Továbbá jár e veszéllyel az egészségemre a táplálékkiegészítők és a fogamzágátló együttes szedése?

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Hölgyem! A fogamzásgátló tabletták kétféle hormonja közül a gesztagén hormon analógjainak lehet kevés férfihormon-szerű hatása. Ez anabolikus, azaz a szöveteket és így az izmot is segít felépíteni (pont úgy, mint a sokat emlegetett anabolikus steroidok, csak azoknál jóval gyengébben). Az ebből adódó kellemetlenségekkel is szembe kell persze nézni (bőrzsírosodás, pattanásosság, esetleg hajhullás stb.). A legmodernebb, negyedik generációs gesztagént tartalmazó készítmények (pl. Yadine, Yasminelle, Symicia, Volina, Belara, Dienille, Qlaira stb.) antiandrogén hatásúak, azaz a fenti hatásokat kivédik. ez a nők nagy részénél kedvező hatás - ez persze nem mondható el testépítési szándék esetén. Arra vonatkozóan nem tudok vizsgálatokról, hogy ezek a fogamzásgátlók valóban csökkentik-e a testépítés hatékonyságát, de elméleti megfontolások alapján ez várható. Így - tudomásul véve a fent említett esetleges mellékhatásokat - esetleg egy régebbi típusú készítmény (elsősorban levonorgesztrel hatóanyagú) lehet jó Önnek. Erről persze nőgyógyászával konzultáljanak.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 20., 23:38; Megválaszolva: 2011. május 23., 12:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: