• Rendszertelen menstruáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Valamivel több, mint fél éve, diagnosztizált arcidegzsábában szenvedek. A betegség kezelésére Tegretol CR200 tablettát szedek, napi 800 mg-os dózisban, valamint az elmúlt hónap óta - felerősödött arcfájdalom miatt - Teperin nevű filmtablettát is, nai 1 db-ot. Az utóbbi 4 hónap során rendszertelenség lépett fel a menstruációs ciklusomban amellett, hogy Tri-Regol fogamzásgátló tablettát is szedek - nagyon régóta. A probléma oly módon jelentkezik, hogy általában a normál ideje előtt 1 héttel megjön a vérzésem, nem pecsétes vérzés formájában, hanem erős, de még normálisnak mondható vérzésmennyiséggel. A vérzés kb. 6 napig tart, mint a normál időben megjött havi vérzéskor. Kérdéseim a következők: Mi okozhatja a problémát? Mi a teendő a hátralévő tablettákkal bevegyem vagy ne? (Egy esetben továbbszedtem a tablettát, mintha nem jött volna meg a vérzés. Erre a havi adag elfogyásakor, alig, hogy elállt az előző, még egyszer megjött a vérzésem.) A következő esetben abbahagytam a tablettát, amikor a korai vérzés jelentkezett, és annak 7. napján újra kezdtem a szedést. Ekkor nem volt újabb vérzés.) Szüneteltessem a tabletta szedését átmeneti időre? Várom szíves válaszát, üdvözlettel: Erlitz Bettina

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Bettina! A 21 szem gyógyszert akkor is be kell venni, ha idő előtti, áttöréses vérzés jelentkezik. A jelenség oka a szedett gyógyszerek enziminduktor hatása lehet, vagyis az eddig elégséges hormonmennyiség jelenleg nem elegendő. Emiatt emeltebb hormondózisra, illetve többfázisú tablettára lehet szüksége, a váltás céljából kerresse fel nőgyógyászát.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. március 25., 09:30; Megválaszolva: 2011. március 28., 18:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: