• Sürgősségi fogamzásgátlás szükséges?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 33 éves vagyok, 7 éve szedek Gracialt (22 db-os - 7+15 db-os- kiszereléssel). A gyógyszert a megszokott módon folyamatosan szedtem, de a 14. napi (nov. 1-jei) tablettát sajnálatos módon elfelejtettem bevenni (mindig este szoktam), és ezt csak tegnap (nov. 2.) este, épp’ közösülés után 1 órával vettem észre, amikor a 15. napi (3. heti 1. tabletta, nov. 2-ai) tablettát akartam bevenni. (Azt megelőzően okt. 29-én este került sor közösülésre.) A gyógyszer betegtájékoztatója csak az 1. héten kimaradt gyógyszerbevétel esetén jelezte, hogy mielőbb orvoshoz kell fordulni az esetleges teherbe esés miatt, amennyiben a kimaradt gyógyszer előtti 7 napban közösülésre került sor. A betegtájékoztató a gyógyszerfogyasztás második és a harmadik hetén bekövetkező gyógyszerkimaradás esetére eltérő teendőket javasolt. Sajnos az én feledékenységem épp’ a második hét utolsó napján történt, a harmadik heti fordulóban, így nem tudom, hogy azon kívül, hogy tegnap este mindkét napi (a tegnapelőtti kimaradt és a tegnapi esedékes) tabletta együttes bevételén kívül van-e még egyéb teendőm a teherbe esés lehetőségét csökkentendő. (pl. az elkövetkező napokban szükség esetén barrier típusú kiegészítő fogamzásgátlást (óvszer) is alkalmazzunk; forduljak-e mielőbb nőgyógyászhoz (aki esetleg egyéb készítményt - nagy dózisú fogamzásgátló anyagot - adna a teherbe esés lehetőségének csökkentésére, vagy a nőgyógyásznál való megjelenés azért lényeges, hogy ha mégis teherbe esnék, mielőbb kiderüljön, s így a Gracial szedését mielőbb abbahagynám?). Nem tudom, hogy a maradék 7 napi gyógyszer bevételét követően tartsam-e be a szokásos 6 napos gyógyszerszünetet, vagy kezdjem azonnal szedni a következő havi adagot? (előbbit a betegtájékoztató akkor javasolja, ha a 2. héten maradt ki gyógyszer, utóbbit pedig alternatívaként akkor javasolja, ha a 3. héten maradt ki gyógyszer.) Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm, izgulok, mert most nem nagyon férne az életünkbe egy gyermekvállalás, de ha mégis úgy alakulna, a magzatnak nem akarnék ártani a további Gracialfogyasztással, vagy egyébbel. Tisztelettel: Edina

        Dr. Boros Miklós válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Kérdező!Szedje tovább szabályosan a tablettát.Rendszeres szedés esetén nem várható egy szem kimaradása esetén peteérés.Megnyugtatásul egy terhességi tesztet tegyen fel.


        Dr. Boros Miklós
        szülész-nőgyógyász

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. november 03., 12:54; Megválaszolva: 2010. november 10., 07:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: