• Méhszájseb

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A méhszájseb kialakulhat-e a tampon használatától? És lehet-e össze függés a vissza térő hüvelygomba és a méhszájseb között? Illetve a gyakoribb migrénemet okozhatja -e a fogamzásgátlóm?

        Dr. Csuth Ágnes válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Hölgyem! A tampon nem okoz méhszájsebet. A lényege, hogy az állandó irritáció miatt, amit a visszatérő folyások okoznak, a méhnyak belső nyálkahártyája kikerül a méhszáj felszínére és ezáltal ott egy vérzékeny, más kinézetű hám alakul ki. Ennek a következményei egyrészt a bővebb váladékozás, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, vérzést okozhat. Így fordulhat elő, hogy szex után vérzés jelentkezik. A másik probléma, hogy ezen keresztül a baktériumok felmehetnek a méhbe vagy a hasüregbe, ahol már sokkal súlyosabb fertőzést okozhatnak. A méhszájseb jelentősége a terhesség alatt nő meg, ugyanis a krónikus fertőzések a terhesség alatt vetélést és koraszülést okozhatnak. A fogamzásgátló okozhat migrénes fejfájást.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. augusztus 31., 17:49; Megválaszolva: 2010. szeptember 01., 13:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: