• Fogamzásgátló újrakezdés - sürgős kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Évekig szedtem fogamzásgátlót (az elmúlt pár évben Yadine-t), majd idén márciusban (pont 4 hónapja) abbahagytam. Az abbahagyás után nem állt vissza a menstruációm úgy, mint a korábbi két alkalommal (volt 2x fél év kihagyásom 20 éves korom óta), a 13 éves korom óta szokásos pontosan 4 hét helyett először 4.5, majd kétszer 5 hétre jött meg a menzeszem, A mostani alkalommal pedig 3.5 hét után jött a hasfeszülés és barnás vérzés. A fogamzásgátló abbahagyása után a hajam is elkezdett erősen hullani (ez mostanra szerencsére mérséklődött), a korábban atópiás-száraz bőröm nagyon erősen elkezdett zsírosodni és szinte állandóan van az államon egy-két pattanás (kamaszkoromban összesen nem volt ennyi), ezen felül bájos fekete állszőreim is nőttek. A kérdésem az lenne, hogy szabad-e most újrakezdenem a fogamzásgátlót, vagy ki kell várnom, hogy a ciklusom és úgy általában a szervezetem helyreálljon? Jelenleg nincs barátom, viszont ha újra lesz, nem jöhet szóba óvszeres védekezés (allergiás vagyok az összes általam próbált kondomra), és őszinte leszek: a fenn felsorolt tünetektől is szabadulnék, mihamarabb... Természetesen nem azon az áron, hogy rosszabbat teszek magamnak. Amennyiben a fogamzásgátlást újrakezdhetem, jelent-e problémát ha nem a menstruáció első napján veszem be az első tablettát (ha nem tervez a szervezetem semmi meglepetést, akkor a jelek alapján holnap lesz az első, nem barnásan vérző nap, így valószínűleg az első napi gyógyszerről lemaradok. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Hölgyem! A fogamzásgátló szedését mindig meg kell előzze orvosi vizsgálat, és ha elkezdi szedni, akkor a menses 1-5. napján lehet elkezdeni szedni. A menseszavar nem ellenjavallata a gyógyszer szedésének. Most lesz érdemes elmenni nőgyógyászhoz, hogy a következő ciklusban el lehessen kezdeni a gyógyszert már az első naptól.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. július 26., 18:53; Megválaszolva: 2010. július 28., 13:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: