• Antibébi tabletta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy kb.18éves korom óta szedek antibébitablettát, most a 3dik fajtát szedem a Meliane-t kb. 4éve, és ha véletlenül kihagyok 1napi tablettát, föggetlenül hogy 12orán belül beszedem ujbol vagy sem, mindig kb.2-3nap mulva kisebb köztivérzésem van,ami kb2-3napig tart. A 3féle antibébi közül mindig egyre kisebb hormontartalmut választottunk. Most 29éves vagyok. Egészséges dolog ez a fajta köztivérzés, vagy mi a véleménye erről?

        A másik kérdésem, hogymostanában olvastam hogy "fogamzásgátlás havi1xer" erről van egy weboldal: http://www.fogamzasgatlas.hu/3_huv_horm.php itt is azt irja kérdezzem meg a nőgyógyászát. szeretném tudni hogy ez egy tabletta? és mennyire biztonságos?

        Várom mielőbbi válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves 18 éves!

        A gyógyszert ha elfelejti, akár négy éve szedi, akár két hónapja akkor elvileg elveszik a 100%-os hatás. Tehát akkor a hónapban más módon is kell védekeznie. Erről írok magának.
        A havi egy fogamzásgátló a Nuvaring gyűrű. Én nem nagyon szoktam javasolni, csak azoknak akik rendszeresen elfelejtik a gyógyszert bevenni. A hüvelybe kell felhelyezni és ugyanúgy hormonokat tartalmaz, mint a tabletta, csak a hüvelyből szívódik fel. Ha rendszeresen elfelejti a gyógyszert bevenni, akkor lehet, hogy a Nuvaringet kellene megpróbálni vagy pedig figyeljen egy kicsit jobban oda a dolgaira.

        Elfelejtés:
        Amennyiben elfelejti bevenni a tablettát, akkor 12 órán belül lehet pótolni úgy, hogy a fogamzásgátló hatás ne szűnjön meg. Amennyiben ezen 12 óra lejárta után veszi be a bogyót (tehát a 2 tabletta bevétele között több, mint 36 óra telik el) úgy a fogamzásgátló hatás sajnos nem lesz 100%-os és nem arra az egy napra, hanem az egész hónapra vonatkozóan, ez még akkor is így van, ha pl. a második szem bogyót felejtette el bevenni. Akkor sajnos egy hónapig nincs 100% védelem. Ilyenkor az elfelejtett gyógyszert ki kell hagyni és a soron következő szemmel kell folytatni a szedést. Amennyiben a következő nap pótolja az elfelejtett és a soron következő tablettát, akkor sem tér vissza a fogamzásgátló hatás, és a megnövekedett hormon bevitel miatt a következő napokban vérzés jelentkezhet a szedés alatt.
        Két vagy több napig elfelejtett gyógyszer szedés után azokat a napokat ki kell hagyni és azzal a nappal kell folytatni a szedést, amikor eszünkbe jut bevenni a gyógyszert. Természetesen ilyenkor is más védekezési módszert is kell alkalmazni, mert a fogamzásgátló nem hat. Nagyon fontos tudni, hogy minden egyes változtatás a tabletta szedése alatt (elfelejtés, egy nap 2 tabletta stb.) vérzészavarokat okozhat. Tehát a vérzés nem egyértelműen azt jeleni, hogy nem lehet terhes, mert a vérzés a megtermékenyítő képességet nem zárja ki.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-02 09:51:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 12:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: