• Fogamzásgátlás és epilepszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Tavaly novemberben ismeretlen eredetű epilepsziát diagnosztizáltak nálam. Azóta Depakine Chrono 300 mg gyógyszert szedek (napi 2x1). Tünet- és rohammentes vagyok, csak annyit vettem észre, hogy az előzőleg diétával nehezen leadott 8 kg-ból 4 kg visszajött....26 éves vagyok, és van már egy 6 éves gyermekünk. A diagnózis után úgy döntöttünk, hogy a második gyermekünk tervezését elhalasztjuk...Most szeretném megtalálni a számomra és a férjem számára legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert, ami mellett nullára csökken a teherbeesés lehetősége. A megszakított közösülést nem tartom a legbiztonságosabb módszernek, túl nagy a kockázat még akkor is, ha fegyelmezettek vagyunk... A gumióvszertől a férjemnek rosszabb esetben kiütése van, jobb esetben nem érez semmit (megszünik az ingerület)... A spirál egy abortív eszköz, ami szöges ellentétben áll a gondolkozásmódommal, hisz az már egy élet...A különböző krémekről, kúpokról, tamponokról csak az interneten olvastam, és sajnos több rosszat, mint jót. Nem merek kockáztatni velük kapcsolatban, gondolok itt a terhességre illetve az esetleges irritációkra....Fogamzásgátló tabletta: régebben szedtem, csak a betegségem előtt egy évvel abbahagytam családtervezés miatt. Most is szívesen szednék, de állítólag emellett a gyógyszer mellett csak nagyon magas hormontartalmút szedhetnék, amit a neurológusom nem igazán javasol. S egyébként is van gondom a súlyommal ( + 15 kg)....Olvastam a hüvelygyűrűről, ami szintén hormontartalmú, de szinte csak helyben fejti ki hatását. Nem tudom, hogy ez lenne-e a jó megoldás, vagy valami más? A pesszáriumokról is olvastam, csak azoknak az a bizonyos pearl-indexe megijesztett.....És meg folytathatnám a sort injekcók, beültetések....

        Ön melyik megoldást javasolná ebben a helyzetben?

        Szeretném megköszönni a türelmét, hogy végigolvasta a "levelemet", és előre is hálás vagyok a válaszáért!

        Tisztelettel:BKati

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgtlás témában

        Kedves Kati!

        Az epilepsziára szedett gyógyszer miatt valóban megfontolandó, mit választ. Kicsit sajnálom, hogy a méhen belüli eszközről fenti véleménye van, mert a hormontartalmú huroknál (Mirena) most biztonságosabb és jobb módszert nem tudok elképzelni önnek. A gyűrű jó alternatívát képezhet, de várható, hogy depakine fog hatni erre is és vérzészavara lesz tőle.
        Megoldást jelenthetne még a depo-provera injekció, biztonságos, egyszerű, 3 havonta 1x kell alkalmazni, de súlyfeleslege visszajöhet mellette.
        Ha engem kérdez, biztos a Mirena mellett szavazok.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-25 10:01:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 11:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: