• Antikoncipiens előzetes depresszió esetén

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám a következő: Másfél éve kezelnek depresszióval, szorongással (közben külföldi ösztöndíj, tünetmentesség kb 8 hónapig, állapotromlás, gyógyszerváltás, osztályos kezelés, majd ismételt tünetmentesség). Hyperandrogén tüneteim valamint irreguláris ciklus alapján vélhetően PCOS policisztás ovárium szindrómám van (2003-as rotterdami kritériumok) inzulinrezisztenciával a háttérben, melyre metformint szedtem, de a nem szűnő hasi görcsök és hasmenés miatt ezt abbahagytam. a kérdésem az lenne, hogy mennyire szerencsés hormonális fogamzásgátlókkal (Diane 35, Yasminelle?) csökkenteni a hyperandrogén tüneteimet, mivel gyakori mellékhatásuk a hangulatzavar, depresszió; illetve van-e gyakorlati tapasztalat depresszióval kezelt betegek fogamzásgátló szedését illetően (rontja-e az affektív zavart, újabb epizód kialakulása...) Válaszukat előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás, depresszió témában

        Kedves Kérdező!


        Amennyiben hormonális fogamzásgátlót szeretne használni, a yasminelle-t javasolnám, mert az ebben lévő sárgatest hormon (drospirenone) közel azonos mértékben hatékony bizonyos szorongásos kórképek kezelésében, mint pl. a Prozac. Sajnos Magyarországon nincs forgalomban az a gyógyszer (Yaz), ami összetételében ugyanaz, mint a yasminelle, csak nem 21, hanem 24 tbl-t tartalmaz. Ha a yaz-ra rákeres a google-n, fog találni sok hivatkozást, aminek tudományos háttere már bizonyított, hogy hatékony gyógyszer depressziós epizódok kezelésében is. Többek között az FDA (az amerikai gyógyszerészeti hivatal) az egyetlen fogamzásgátlóként regisztrálta, mint premenstruális syndroma kezelésére alkalmas készítményt. Szerintem depressziós epizódjainak számát a yasminelle nem fogja befolyásolni, sőt javulhat is a helyzet.


        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-12 00:14:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: