• Fogamzásgátlás - mercilon

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő, 22 éves múltam és 16 és fél éves korom óta szedek Mercilon tablettát. Mellékhatásokat nem igazán észleltem, bár nem tudom mik azok amik esetleg ennek köszönhetőek csak nem tudatosodott bennem. Egyszer tartottam szünetet mert köztes vérzésem volt, viszont utána magától nem is állt vissza gyógyszerrel kellett meghozni. Félévente-évente járok nőgyógyászati vizsgálatra, és kb 1,5 éve voltam vérvételen is. Az utóbbi időben viszont annyi negatív dolgot lehet hallani erről a témáról, hogy lenne néhány kérdésem. Lehet-e ártalmas ilyen hosszas szedése a tablettának? Jelenleg nem élek rendszeres szexuális életet (néhány hónapja) de mivel nem akartam felborítani a szervezetem egyensúlyát ezen a téren illetve ki tudja mikor szeretném majd újrakezdeni ezért nem hagytam abba. Illetve tartok tőle, hogy magától a ciklusom sem lenne rendszeres, és az megint problémás. Tekintve hogy ennyi ideje szedem a gyógyszert, és még szedem tegyük fel x ideig, lehet-e káros a fogamzóképessére ill. egyéb nem kívánt hatások léphetnek-e fel? Célszerű lenne-e gyógyszert váltanom? Migrénnel és hasonló problémákkal szerencsére nem küzdök, de a családomban (dédnagymamám) trombózissal küzdött. MIvel ugye a vérvizsgálat nem mutatott ki az orvos szerint semmi ellenérvet, szedhettem a gyógyszert de ez növeli a kockázatot? Van-e olyan speciális vérvizsgálat ami kifejezetten a fogamzásgátlással kapcsolatos mutatókat nézi? MIvel közeljövőben tervezek vérvizsgálatot, mi az amit esetleg külön kell kérni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Kérdező!

        Mindegy mennyi ideig szedi a tablettát. Nem kell váltani, de vannak korszerűbbek. A cikluszavarát a tablettaszedés csak elfedi, abbahagyása után ismét felfedődik. Fogamzóképességet nem befolyásolja. Minden tabletta növeli a kockázatot kismértékben. Nincs spéci vérvétel, csak a Leiden mutácio vizsgálat -indokolt esetben végzik (pl. trombózis a családban), drága.

        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-02 21:35:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: