• Gyenge a vérzésem és nem kívánom a szexet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!/Tisztelt Doktor Úr! Kérném szíves segítségét, tanácsát az alábbi kérdésben! Előre is köszönöm! 27 éves lány vagyok, 3,5 éve szedek fogamzásgátló tablettát. (Lindynette20) Az utóbbi kb. fél évben figyeltem fel jobban az alábbiakra: a szexuális együttléteket egyre kevésbé kívánom, egyre inkább már csak terhet jelent az együttlét. A vérzésem hónapról hónapra gyengébb, a legutóbbi (december 27.) kb. 1 napos volt és nagyon gyenge. A gyenge vérzés miatt gyanakodtam, hogy esetleg terhes lennék (bár a fogamzásgátlót órára pontosan szedem minden nap), de a legutóbbi vérzés óta elvégzett 3 terhességi teszt mindegyike negatív. Gyakran veszek észre magamon vízvisszatartást, súlygyarapodást, majd pár nap múlva súlycsökkenést. Sokszor vagyok fáradt, napi rendszerességgel hosszabb-rövidebb ideig szédülök. Éjszakánként gyakran fordul elő alvászavar, heves szívdobogás, ami akár órákhosszat fennáll. A tablettaszedés 7 napos szünetében hónapról hónapra jelentkeznek ismétlődő jelleggel: erőteljes fáradtság, a koncentrálóképesség zavara, figyelmetlenség, erős, migrénes jellegű fejfájás. Kérném szíves segítségét, tanácsát, hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e a fogamzásgátló tabletta? Amennyiben igen, akkor érdemes lenne-e szünetet tartani a szedésben, vagy másik fogamzásgátlót kipróbálni? Szeretném megtudni, Ön mit javasol ebben az esetben? Nagyon köszönöm! Tisztelettel: Brigitta

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Brigitta!

        Meg kell próbálni a Yasminelle szedést, mivel azok a tünetek, amiket leírt tipikusan a Lindynette mellékhatásai, amik persze elég ritkák, de magának mégis lettek. Én a Yasminelle szedését javaslom.
        Különböző készítmények: Magasabb hormontartalmú nem korszerű készítmények. Ilyen a Cilest, Anteovin. Magasabb hormontartalmú, de már korszerű hormon összetételű gyógyszerek a Marvelon, Gracial, Mercilon, Novynette, Regulon. Alacsonyabb hormontartalmú, de nem korszerű hormonokat tartalmazó készítmények a Tri-Regol, Regulon, Loette. Az alacsony hormontartalmú és természetesen korszerű készítmények közé tartoznak a Meliane, Femoden, Lindynette 20 és 30, Harmonet, Minulet. Vannak olyan új hormon összetételű gyógyszerek, amik ezeken kívül még egyéb hatással is bírnak. Így nem növelik meg a fogamzásgátlók szedése mellett gyakori a víz visszatartást és nem okoznak hízást, sőt még sok esetben segítenek a felszedett kilók leadásában. Természetesen ezek nem fogyókúrás gyógyszerek. Emellett csökkentik a vérnyomást is, így magas vérnyomásban szenvedők is szedhetik. Ezen készítmények a Yadine és a Yasminelle. Speciális készítmény a Diane 35. Ugyanis ez a gyógyszer ugyan magas hormontartalmú, de elsősorban nem fogamzásgátlóként alkalmazzuk. Ez egy olyan hormont tartalmaz, ami jelentősen gátolja a pattanások kialakulását és a fokozott szőrnövekedést. A korszerű hormon összetételű készítmények is csökkentik a pattanások és a szőrök növekedését, de a Diane ezen hatása sokkal erősebb. Ezért elsősorban olyan lányoknak való, akiknek nagyon erős a pattanásképződésre és a szőrösödésre való hajlamuk. A mellek méretét befolyásolhatja a gyógyszerek szedése. Természetesen a magasabb hormontartalmú készítmények jobban, de persze elsősorban nem a hatásuk miatt, hanem mert fokozzák a hízásra is a hajlamot. A nagyobb testsúly mellett a mellek is nagyobbak. Az alacsony hormontartalmú készítmények is kicsit növelhetik a mellek méretét, de ez a növekedés nem jelentős. Tehát aki nagymértékű növekedést vár a gyógyszertől, azt ki kell ábrándítani, mert igazán látványos mell növekedést kizárólag a plasztikai sebész tud elérni. Melyik gyógyszer kinek javasolt: A fiatalok fogamzásgátlására mindenképpen alacsony hormontartalmú készítmény javasolt, az elhízottaknak pedig inkább a Yadine és a Yasminelle. Amennyiben nagyon erős a szőrösödésre illetve a zsíros bőrre való hajlam, azoknak a Diane 35 szedése javasolt.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-16 22:33:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 18:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: