• Végtagzsibbadás 19 éves korban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 2007. november elején Milligestet írtak fel a lányomnak, aki 19 éves. A tabletta szedésének elkezdésekor hányinger, szédülés, és végtagzsibbadás jelentkezett. A felírt adagot sem bírta végigszedni, már január elején abbahagyta. A zsibbadás azonban nem múlt el. Nem mindennap jelentkeznek ugyan a tünetek, de amikor elkezdődik, napokig is eltart. Általában a jobb csuklótól indul felfelé, majd áttevődik az alkarra, felkarra, másik karra és a lábakra is. Lányom elmondása szerint, ilyenkor „szurkáló” érzést tapasztal és mintha szét akarnák marcangolni a karjait, lábait. Nem tudom mi lehet a probléma, szükség lenne-e még valamilyen kivizsgálásra, vagy „csak” a stressz és esetleg vitaminhiány lehet az oka. Szeretnék Öntől javaslatot kérni az alább közölt vizsgálatok, ill. azok eredményeinek ismeretében. Vérvétel: Glukóz: 5.1. A köv. négy érték pedig a referencia tartománytól eltérő eredmény: Vas: 7.2, Látens vaskötő kapacitás: 53.7, Thrombocyta (PLT): 386, Lymphocyta: 24.8. Echocardiogram lelet: Norm. Tágasságú szívüregek. Ép jól nyíló billentyűk. Jó systoles bal kamra funkció. Segmentalis falmozgászavar nem látható. Kis mitrális insuff. Endokrinológiai lelet: (csak a referencia tartománytól eltérő eredmények): Kálium:5.7, Hdl-koleszterin:1.18, Fehérvérsejt szám: 11.13, Neutrophil gra.:8.66, Neutrophil gran.%:77.8, Lymhocyta%:16.1, Monocyta%:4.6, Eosinophil%:1.3, Thrombocyta szám:369, MPV:10.4. Norm. Pajzsmirigy és mellékvesekéreg functio. Nincs hyperandrogenismus sem. Haematológiai lelet: (csak a referencia tartománytól eltérő eredmények): Protein S aktivitás: 60 Protrombin G20210A allél vad típus MTHFR C677T allél * (*) heterozigóta Leiden mutáció, antithrombinopathia, protrombin génmutáció, lupus anticoagulans negatív. Ez utóbbi vizsgálatot 3-4 hónap múlva javasolták megismételni. Segítségét előre is tisztelettel köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a végtagzsibbadás témában

        Kedves Hölgyem!

        Valóban nem írta le, hogy pontosan milyen szakorvosi vizsgálat történt eddig, így kissé megnehezíti a tanácsadást. A laborértékek referenciaértékei változhatnak laboronként, így azt, a vizsgálatot rendelő orvosnak kell megítélnie.
        A lánya panaszaiból kiindulva én nem hagynám ki a neurológiai vizsgálatot, ahol pontosan meg tudják ítélni, van-e a panaszai hátterében szervi elváltozás, és eldönthetik, van-e szükség további vizsgálatokra. A leírás alapján talán a belgyógyászati vizsgálat már megtörtént, ha mégsem, akkor az is javasolt. Amennyiben a háttérben nem találnak kideríthető okot, egy pszichológus, vagy egy pszichiáter segítségét is lehet kérni, az esetleges lelki okok felderítésére, mint amilyen pl. a stressz, depresszió.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-30 22:43:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 13:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: