• Fogamzásgátló szüneteltetése előnyös-e

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Barátnőm (23 éves) kb. 2,5 éve Gracial ill. Belara tablettákat szed. Három kérdésem lenne: 1. Kell-e/ajánlott-e szünetet tartani a tabblettákkal? 2. Mi a véleményük a vad jamsz gyökérről, mint fogamzásgátló szerről? Milyen előnyökkel, hátrányokkal járhat? itt van honlapja: http://www.termeszetesfogamzasgatlo.com/index.html 3. Mostanság titokzatos hirdetések vannak olyan fogamzásgátlóról amit havi egy alkalommal kell használni? Erről szeretnék néhány infót. Köszönettel : Csaba okl. biológus

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Csaba!

        Akkor haladjuk sorban.
        1. Egy jól bevált fogamzásgátló szedése alatt nem szükséges szünetet tartani.
        2. Átnézve a linkelt oldalt, több érdekes következtetésre jutottam. Egy szülésznő, aki mindössze 150 szülést vezetett, nem mondhatjuk, hogy túl nagy tapasztalattal bír. Ez még egy kisebb kórházban is összejön fél-1 év alatt. Azt pedig, hogy hármasiker szülést vezetett volna, kizártnak tartom, 2-nél több baba kizárólag császármetszés útján születhet meg.
        Majd tovább böngészve az oldalt, azt találtam, hogy egy olyan növényt javasolnak, amelyből tulajdonképpen a progeszteront állítják elő, elmondásuk szerint, amiből a tablettákat is készítették, legalábbis régebben. (Kissé elavult a szer?) Forgalomban vannak csak progeszteron tartalmú tabletták is, de nem javasoltjuk mindenkinek, hiszen egy kiegyensúlyozott kombinált (ösztogén, progeszteron), alacsony hormontartalmú gyógyszerrel sokkal jobb eredményeket lehet elérni, és ennek pontosan tudjuk a hatóanyagának a mennyiségét, és a hatásmechanizmusát, ellenben nem tudjuk pontosan a jamszgyökér kapszula vajon mennyi progeszteronnak felel meg? Nem tartom jó ötletnek, hogy amikor valaki a nem kívánt terhesség ellen védekezik, egy olyan szert próbáljon ki, aminek nem biztos a hatása. Előfordulhat, hogy valóban működik a készítmény, de higgye el, a túl fiatal lányok, akik terhesek lesznek, majd megszülik gyermeküket, nem azért nem szednek tablettát, mert félnek a ráktól, vagy a mellékhatásoktól.
        3. Titokzatos hirdetések alatt nem tudom, mit ért, de valóban létezik több ilyen készítmény. Létezik havi 1 alkalommal beadható injekció, amiben csak progeszteron van. Nem túl sok esetben javasolják ezt a készítményt, pontosan azért, mert a kombinált tablettákkal jobb eredményeket érünk el. A másik ilyen új készítmény a NuvaRing, vagy hüvelygyűrű, melyet 1 hónapban 1 alkalommal kell felhelyezni a hüvelybe, majd 3 hét múlva kell eltávolítani, addig a helyén maradhat. Korszerű, alcsony hormontartalú (mely a hüvelyfalon át szívódik fel) készítmény, helyes használat mellett annyira biztonságos is, mint a tabletták. Érdemes érdeklődniük a nőgyógyász kezelőorvosuknál.
        Remélem válaszomat kielégítőnek találta, számomra is tanulágos volt az új információt, amire Ön hívta fel a figyelmemet.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

         



        Kérdés: 2008-12-11 10:30:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: