• Későn beszedett fogamzásgátló!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő /Úr! Barátnőm péntek este szedte be a tablettát és a szombatit elfelejtette. Csak vasárnap este szedte be a szombatit de csak azután hogy szeretkeztünk majd pedig hétfő (ma) reggel a vasárnapit. A kérdésem hogy mekkora az esélye, hogy terhes lett a barátnőm? Egyébként a tablettát már kb. fél éve szedi és a levélen a 2. hétnél tartott. Gyors válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Amennyiben elfelejti bevenni a tablettát, akkor 12 órán belül lehet pótolni úgy, hogy a fogamzásgátló hatás ne szűnjön meg. Amennyiben ezen 12 óra lejárta után veszi be a bogyót (tehát a 2 tabletta bevétele között több, mint 36 óra telik el) úgy a fogamzásgátló hatás sajnos nem lesz 100%-os és nem arra az egy napra, hanem az egész hónapra vonatkozóan, ez még akkor is így van, ha pl. a második szem bogyót felejtette el bevenni. Akkor sajnos egy hónapig nincs 100% védelem.

        Ilyenkor az elfelejtett gyógyszert ki kell hagyni és a soron következő szemmel kell folytatni a szedést. Amennyiben a következő nap pótolja az elfelejtett és a soron következő tablettát, akkor sem tér vissza a fogamzásgátló hatás, és a megnövekedett hormon bevitel miatt a következő napokban vérzés jelentkezhet a szedés alatt.  Természetesen ilyenkor is más védekezési módszert is kell alkalmazni, mert a fogamzásgátló nem hat. Nagyon fontos tudni, hogy minden egyes változtatás a tabletta szedése alatt (elfelejtés, egy nap 2 tabletta stb.) vérzészavarokat okozhat. Tehát a vérzés nem egyértelműen azt jeleni, hogy nem lehet terhes, mert a vérzés a megtermékenyítő képességet nem zárja ki.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-18 12:06:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: