• Fogamzásgátlás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        van-e a fogamzásgátlo és az ovszer melett más védekezési modszer?

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Kérdező!

        Hogy melyik az ideális fogamzásgátlási módszer az Ön számára? Függ az életkorától, egészségi állapotától -hiszen vannak olyan betegségek, amikor bizonyos fogamzásgátlási módszereket nem ajánlott alkalmazni - fontos az is, hogy tartós párkapcsolatban él-e, milyen gyakran él szexuális életet, szült-e már, tervez-e még  gyermeket.

        A hormonális fogamzásgátlási módszerek nyújtják a leghatékonyabb védelmet a nem kívánt terhességgel szemben, viszont nem védenek a szexuálisan terjedő fertőzésekkel szemben. Különböző módszerek közül választhat: tabletta, bőrre ragasztható tapasz, hüvelygyűrű, hormontartalmú spirál, injekció, esemény utáni tabletta, implantátum (felkar bőre alá beültetett hormontartalmú rudacska).

        Az ún. mechanikus módszerek megakadályozzák, hogy a hímivarsejt a méhbe jusson. Főként a azoknak jó, akik nem akarnak hormonális fogamzásgátlót alkalmazni. Formái: kondom ( az egyetlen mód a szexuálisan terjedő betegségek megelőzésére, ha megfelelően használják), spirál, pesszárium és spermicid (hímivarsejteket pusztító) szer kombinációja.

        A természetes fogamzásgátlási módszerek, mint a nők saját testének megfigyelésén alapuló fogamzóképesség ellenőrzése és a megszakított közösülés a legkevésbé megbízható módszerek.

        A nők és a férfiak sterilizálása akkor jön szóba, ha a partnerek biztosak benne, hogy nem szeretnének gyermeket.

        Beszélje meg kezelőorvosával az Önnek legmegfelelőbb fogamzásgátlási lehetőséget!

        Itt olvashat még a WEBBeteg-en a fogamzásgátlási módszerekről részletesebben:
        http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/88/

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-05 13:35:09; Megválaszolva: 2011. július 28., 13:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: