• Fogamzásgátló

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/Doktornő 29 éves vok 22 éve I-es típusú diabeteses és 2 éve vesebeteg(coaprovelt szedek a vesémre)A kérdésem az lenne h milyen fogamzásgátlást ajánl az óvszeren kívül?Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Tisztelt Hölgyem!

        Sajnos Ön is látja, hogy nem egyszerű megfelelő módszert találni. Ha csak diabetes lenne, a fogamzásgátló tablettát akkor is meg kellene gondolni, de mivel a vese sem tökéletes, én nem javaslom tabletta szedését. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata mellett gyakoribb a kismedencei gyulladások kialakulása, diabetes esetén pedig néhány tanulmány szerint csökken a hatékonyság is.

        Esetleg ami megfelelő módszer lehet, az a hüvelygyűrű alkalmazása. Helyi hormonhatáson alapul a hatása, így nem valószínű, hogy lényeges szisztémás hatása lenne az anyagcserére. Beszélje meg diabetológus kezelőorvosával melyik módszert tartja biztonságosnak az alapbetegségeit figyelembe véve.


        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes szülész-nőgyógyász rezidens


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-17 20:21:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: