• Szedhető-e a fogamzásgátló?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Néhány hónapja egyre fájdalmasabb a havivérzésem. régebben is fájt a hasam, de mostanában egyre erősebben, múlt hónapban hánytam is. egyébként rendszeresen menstruálok. vérképet csináltattam, és az iskolaorvos szerint bizonyos májfunkciós értékek magasak: GOT 26 U/L (5-35ös tartományban), GPT 27U/L (szintén 5-35 az ideális). szerinte ezt egy fogamzásgátló mégjobban megemelné.. beszélt trombózisról, de nem igazán értettem mert teljesen le voltam döbbenve. ezenkívül hajlamos vagyok a rákra is az orvos szerint, édesanyámnak mellrákja volt. ma voltam nőgyógyásznál, csak kérdezett tőlem, nem vizsgált meg, és felírta nekem a symicia nevű fogamzásgátlót. azt mondta hogy a 26-27es értékek teljesen rendben vannak... elhiszem neki, biztosan nem tenné kockára egy beteg életét, de az iskolaorvos biztosan nem véletlenül mondta, hogy ő nem ajánlja a fogamzásgátlót. pénteken még megyek ultrahangra, de a nőgyógyász úgy "igazából" csak a 3 havi fogamzásgátló adag beszedése után vizsgál meg. Ön szerint nyugodtan kiválthatom a tablettát? tényleg nem fog ártani? köszönöm a választ! K

        Dr. Szalóczy Péter válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt érdező! A modern, kisdózisú minipillék rosz híre még a 30-40 évvel ezelőtti kezdetek nagy dózisú és tapasztalatlan tabletta használatától öröklődött, helytelenűl.Az Ön esetében elsődlegesen tisztázandó: mitől fáj az alhasa egy fiatal hölgynek? Ha ez csak vérzéses korszak tünete, kevésbbé jelentős, ez esetben a nyugodtan szedhető fogamzásgátló tablatta megoldást is jelent. Az ultrahang vizsgálat feltétlenűl kell, egyéb okok kizárására.Ma már tudjuk, hogy a tabletta szedése előnyt is jelent: véleményével pont ellenkezőleg, csökkenti a mellrák esélyét, és a vasagbél rákét is. Véralvadással kapcsplatos óvatosságnak kizárólag egy anyai ágon öröklődhető alvadásfokozódást jelentő ritka betegségnek, a Leyden kórnak esetében van jelentősége. Ha a család női ágában nem volt trombozisos betegség, úgy gyakorlatilag kizárható. Gyanú esetén labor vizsgálattal eldönthető. Szedje nyugodtan a fogamzásgátlót negatív ultrahangos leletnél. Üdv.


        Kérdés: 2011. december 13., 20:39; Megválaszolva: 2011. december 16., 11:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: