• Szoptatás alatti fogamzásgátlótól pecsételő vérzésem lett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Deli Tamás! 38 éves nő vagyok, kislányom 11 hónapos. A szülést követően Azalia-t kezdtem szedni, 8 hónapig nem volt vele probléma, egyáltalán nem menstruáltam, gondolom a szoptatás miatt. Akkor megjött a menstruációm, és azóta kb. havonta menstruálok, bár jóval gyengébben, mint korábban. Sajnos azóta minden ciklusban van pecsételő vérzésem, ami nagyon-nagyon enyhe, de a nemi életben zavaró. Eddig csak a ciklus 2. felében volt, most már végig. Egy-két nap kimarad, aztán ismét van. Még mindig szoptatok és egyelőre esélyem sincs az elválasztásra, mert a kislányom nem bírja ki az éjszakát szopizás nélkül. Szeretném megkérdezni, hogy ha Cerazette-t szednék, annak is van-e ilyen mellékhatása, illetve létezik-e még a Continuin ( a nagylányomnál azt szedtem és nem vérezgettem tőle.). Továbbá azt szeretném még kérdezni, hogy Tri-Regolt esetleg felírhat-e nekem nőgyógyász? Az egyik szakkönyvben olvastam, hogy a többfázisú minipilleket is lehet szedni szoptatás alatt, bár nem javasolják, mert valamennyi hatóanyag átjut az anyatejbe, de ha már nagyobb a gyermek és ritkább a szoptatás, akkor állítólag ez is egy lehetőség. Spirált nem szeretnék, mert vérszegény vagyok. Köszönettel: Andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Andrea! Continuin már nincs. A Cerazette és az Azalia pontosan ugyanolyan összetételű, csak más cégek gyártják őket. Ösztrogén (pontosabban etinil-ösztradiol) tartalmú kombinált tabletta a szoptatás alatt ellenjavallt, a szoptatás mennyiségétől függetlenül, igaz ez a Tri-Regolra is. A vérszegénység nem ellenjavallja a spirált. Az sem nyilvánvaló, hogy a hormonmentes spiráltól bővebb lenne a vérzés, bár ez gyakori és vérszegénységnél nem szerencsés. Azonban van hormontartalmú spirál (Mirena), ez kifejezetten jó lehet az Ön esetében - részletesen nőgyógyásza felvilágosítja. Végső megoldásként egyébként ott van az óvszer is a szoptatásból hártralevő egynéhány hónapra, utána pedig lehet kombinált hormonális tablettát szedni, ha nem ellenjavallt (életkora miatt, társuló betegségek esetén).


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. november 11., 13:08; Megválaszolva: 2011. november 14., 17:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: