• Gamma Globulin oltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1 éve kaptam Gamma Globulin oltást, miután rengeteget betegeskedtem kisgyerekeimtől elkapott vírusok miatt. Azóta semmit sem kaptam el, míg többi családtagom továbbra is gyakran beteg. Már sok immunerősítőt kipróbáltam korábban, de egyik se használt semmit, ez viszont szuper. Ismerőseim, akik kaptak ilyet, szintén hasonló jó eredményről számoltak be. És a kérdésem: most, mikor azon gondolkoztam, hogy lányomnak is beadatom, egy nagyon nyugtalanító körülményre bukkantam (idézem a tájékoztatóból): a humán vérből vagy plazmából előállított gyógyszerek alkalmazása esetén nem zárható ki teljesen fertőző ágensek átvitele. Ez vonatkozik ismeretlen vagy módosult vírusokra és egyéb kórokozókra. Most teljesen elbizonytalanodtam, hogy szabad-e ezt az oltást használni. Valahol azt is olvastam, hogy a Gamma Globulint ma már mesterségesen is elő lehet állítani. Esetleg ilyen oltást lehet kapni? Annak nincs kockázata? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a gamma globulin témában

        Kedves Kérdező! A humán immunglobulin vagy régebbi elnevezés szerint gamma-globulin tartalmú injekciós készítmény alkalmazási előírásában és a betegtájékoztatóban is szerepel a fertőző ágensekkel kapcsolatos megjegyzés. A humán vérből, plazmából készülő gyógyszereknél a gyártónak a kockázat csökkentése érdekében óvintézkedéseket kell tennie, így donorkiválasztás történik orvosi kikérdezés alapján, a donorvérek ellenőrzése szükséges HIV, hepatitis-C vírus antitestekre, valamint HBsAg ( Hepatitis B ) irányában. Az egyéb vírus inaktiválási lépések korlátozottak, így ezek átviteli lehetősége fennáll. Magyarországon csak egyféle humán immunglobulin van forgalomban. A gyógyszer alkalmazási előiratában szerepel még, hogy az Európai Gyógyszerkönyv követelményeinek megfelelően előállított immunglobulin készítmény vírusbiztonság szempontjából megfelelő, de javasolt a betegek érdekében a készítmény nevét és gyártási számát nyilvántartásba venni az alkalmazás során. Az injekciós kezelés szükségességének eldöntéséhez keresse fel lánya gyermekorvosát.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. október 27., 10:58; Megválaszolva: 2011. október 29., 16:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: