• Epstein-Barr vírus tünetei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm, a tüneteim kb 1 hónappal ezelőtt kezdődtek, fájt a torkom, majd a nyirokmirigyeim fájdalmasak voltak a nyakamban és a mellemben, pár nap után a májam és a hasam volt fájdalmas, a májfunkciós értékeimben kisebb eltérés mutatkozott. Idő közben a hasi panaszaim elmultak és kiderült hogy Anti Epstein Bar vírus VCA IgG EIA pozitív értéke 1,5 poz. közelmúltban lezajlott fertőzés? -sel van jelölve. Most folyik a kontroll labor, viszont pár nappal ezelőtt előbb ismét fájt a torkom, majd egy nap múltán a torokfájás elmúlt és a nyaki nyirokrész ismét fájdalmas lett. A mai ultrahang az álalcsúcs alatt 5x4 mm-es, a nyak bal oldalán a dorsalisba 4x3 mm-es, bal axilába 12x4 mm-bal ingvinális régióba 14x6 mm-es nyirokcsomót mutatott ki, mely területek fájdalmasak is. Korábban ( 10-04-én) a submadibularisban több 6-8 mmes nyirokcsomó volt, akkor ennyire részletes vizsgálat nem történt mint most. De a mostani vizsgálat sem igazolt a megnagyobbodáson kívül kóros eltérést. Kérdésem az lenne, hogy mire figyeljek, hogyan tudnék hozzájárulni egészségem helyreállásához. Annyit még szertenék elmondani, hogy idő közben 2 anyajegyet eltávolítottak és a varratszedés most ovlt 18-án ( már kicsit érzékeny volt a hátamon a hegg ) Ez estleg hozzájárulhatott e a nyirokmirigyek megnagyobbodásához? Az egyik regresszív naevus pigmentosus volt, a másik naevus pigmentosus congenitális. Rosszindulatúság jegyeit nem észlelte a szövettan. Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Epstein-Barr fertőzés témában

        Kedves Kérdező! Az ultrahang vizsgálat érzékeny a nyirokcsomók kimutatására, a szakmai kritériumok szerint a 10 mm alatti nyirokcsomók nem tekintendők kórjelzőnek. Mindenkinek a nyakán számos nyirokcsomó van ezek sokszor jelentőségük nélkül is ábrázolódnak az ultrahang vizsgálat során. Ez nincs összefüggésben a naevus eltávolítással. Lezajlott fertőzés után a nyirokcsomók hetekig megmaradhatnak. A leírtak alapján valószínűleg Epstein-Barr fertőzés zajlott, bár az Ön életkorában ez meglehetősen ritka. Nem tesz említést, az IgM értékről, mely heveny fertőzést igazolhat, illetve, hogy egyéb laboratóriumi vizsgálatok mit mutattak. Más kórokozó, így a Cytomegalovírus is hasonló klinikai képet mutat. A jelenleg észlelt nyirokcsomó fájdalom és torokfájás hátterében egy következő fertőzés állhat, melyre az előző fertőzés következtében legyengített szervezet fogékonyabbá vált. Várja meg a laboratóriumi vizsgálat eredményét és beszélje meg háziorvosával.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szanyi Andrea
        Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. október 20., 15:56; Megválaszolva: 2011. október 21., 14:52

        Tudjon meg többet: Epstein-Barr fertőzés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        On szerint ha tegyuk fel egy hiv fertozott hagyomanyos borotvaval megvagja magat es masnap valaki ugyanazzal megvagja magat akkor el lehet kapni? Vagy ennyi ido alatt elhal a virus?
        No: havi vérzés elmaradása, fájdalma kozosulés(kulso fájdalom,NEM belso). fehér suru váladékozás,néha viszketo érzés.kulso elváltozás NINCS. Férfi: voros kiutésszeru pottyok a makkon.fehér váladék a bor alatt(de lehet hogy a notol).
        Kedves Olvasó, Egy aggódó barátnő fordul hozzád kérdéssel.  Páromat hajvágás során megvágta a fodrász, és a seb kissé vérzett. Mekkora a valószínűsége,hogy elkaphatott valamilyen fertőző betegséget? Lehet,hogy felesleges az...
        HPV vírus ellen szeretném beoltatni magam de nem tudom a két vakcina közül melyiket válasszam a Cervarix-ot ami a 16.18 vírus ellen nyújt védelmet vagy a Silgardot ami a 6,11,16,18 virusok ellen véd, esetleg a védettségi idő között van...
        Üdv.: Édesanyám hcv pozitív, és kezelést kap rá. Azt mondták, nem kell a családot e miatt, szűrni, de mi erősködtünk és végül szűrtek engem is. Kiderült, hogy hepatitis c ellenanyag pozitív vagyok. Majd a genotípusra továbbküldött...
        Unokám problémamentes születés után 10 nappal agyhártyagyulladást, majd ödémát kapott. Császárral született, a 42.héten és pici vágással a fejbőrén. Azóta is kezelésekre jár,állandó felügyelet alatt áll. Van-e...
        Tisztelt Nőgyógyász! 24 éves vagyok, másfél éve szedek Yasminelle fogamzásgátlót, partneremmel aktív nemi életet élünk. A problémám tulajdonképpen visszatérő, orvosomhoz már bejelentkeztem, de addig is szeretnék tanácsot...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Egy gyanús aktus után ki szeretném vizsgáltatni magam. Ez az említett aktus 10 napja volt. A következő vizsgálatokat szeretném megcsinálni: HIV, HPV, STD. A kérdésem a következő: Az aktus mikor mutathatóak ki...
        Üdvözlöm! Pár hónapja csináltattam egy HPV tesztet, amit a tb nem támogat, tehát 5.500 ft-ot fizettem érte. Ez még nem is lenne probléma, de azóta sehol, tényleg sehol nem adják ki az eredményem. Mindenhol közlik, hogy látják a rendszerben,...
        Tisztelt Doktor úr! Párom több hónapig tartó potenciazavarral fordult urológushoz. Húgycsőből vett mintán végzett laboreredmények: mycoplasma ureaplasma: "kórokozó szerepe kétes", chlamydia: "kórokozó szerepe kétes", "gomba nem tenyészett...
        Már augusztus 20.-a óta lázas vagyok.Nappal javarészt csak hőemelkedésem van,de minden délután elalszom és mire felébredek lázas vagyok.1 hétig próbáltam vény nélküli megfázás elleni gyógyszerekkel kúrálni magam-sikertelenül.Háziorvost...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már egy hónapja járok fokyamatosan kórházba, kivizsgálásra. A tegnapi nap folyamán a vérvizsgálat után emelkedett CRP 18 mg/l volt kimutatható. Vagyis gyulladás van a szervezetben. Az utóbbi időkben fáradékony levert...
        Tiszteletem. Olyan kérdésem lenne hogy gondnok ként dolgozom és a minap egy szatyor szemétbe botlottam kiderült sörösdobozok uvegek voltak benen mert ki szakat mikor ki akartam dobni igy össze szedtem de piszkos illetve sörös lett a kezem a ki...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Elsősorban debreceni szakorvos válasza érdekelne. Volt egy óvszer nélküli orális szexkapcsolatom egy prostituáltal 5 hete Debrecenben és félek, hogy esetleg elkaptam valamit. 1 héttel ezelőttig teljesen tünetmentes...
        Tisztelt Dr úr/nő! régebben voltak condyloma szemölcseim a nemi szervemen a fityma alatt és körülötte , voltam vele bőrgyógyásznál adott condyline ecsetelőt rá, ettől el is múltak,de nem régiben (kb 2év eltelt)és 2 apró megjelent a...
        Ma vettem észre, hogy a nyelvem hátulsó részén hólyag szerű kitüremkedések és fehér lepedék szerű anyag van. Próbáltam letisztítani de nem sok sikerrel jártam, ráadásul kis vérzés is megjelent. Fájdalmat vagy egyéb elváltozást nem...
        Tisztelt Doktornő! Olyan problémával fordulok önhöz,hogy a nyáron egy olyan diákhotelben szálltam meg,ahol sok külföldi diák van,igaz csak 1 éjszakát töltöttem ott,de nem hagy nyugodni a dolog,hogy sok afrikai is van közöttük,és lehet...
        Üdvözlöm! Ha párszor megnyalja a fèrfi a nő nemiszervét , milyen betegséget kaphat? Gondolok pl. AIDS .
        Ámokfutásom 2007.október 01. nappal kezdődött.Alsó végtagi érszűkület, de szerencsémre egy magán rendelőben (10 napi hasfali injekcióval)ezt a problémát megoldották.Nem kellett a nagy lábújjam levágni.Aztán jött 2008. január. Egyik...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Pár nappal ezelőtt, orális szexkapcsolatba bonyolódtam egy sráccal... a srác nem ment el a számban, csak előváladék juthatott oda. A kérdésem a következő lenne. 1.Mekkora kb az esély, hogy összeszedhetem ilyen módon a...