• Epstein-Barr vírus tünetei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm, a tüneteim kb 1 hónappal ezelőtt kezdődtek, fájt a torkom, majd a nyirokmirigyeim fájdalmasak voltak a nyakamban és a mellemben, pár nap után a májam és a hasam volt fájdalmas, a májfunkciós értékeimben kisebb eltérés mutatkozott. Idő közben a hasi panaszaim elmultak és kiderült hogy Anti Epstein Bar vírus VCA IgG EIA pozitív értéke 1,5 poz. közelmúltban lezajlott fertőzés? -sel van jelölve. Most folyik a kontroll labor, viszont pár nappal ezelőtt előbb ismét fájt a torkom, majd egy nap múltán a torokfájás elmúlt és a nyaki nyirokrész ismét fájdalmas lett. A mai ultrahang az álalcsúcs alatt 5x4 mm-es, a nyak bal oldalán a dorsalisba 4x3 mm-es, bal axilába 12x4 mm-bal ingvinális régióba 14x6 mm-es nyirokcsomót mutatott ki, mely területek fájdalmasak is. Korábban ( 10-04-én) a submadibularisban több 6-8 mmes nyirokcsomó volt, akkor ennyire részletes vizsgálat nem történt mint most. De a mostani vizsgálat sem igazolt a megnagyobbodáson kívül kóros eltérést. Kérdésem az lenne, hogy mire figyeljek, hogyan tudnék hozzájárulni egészségem helyreállásához. Annyit még szertenék elmondani, hogy idő közben 2 anyajegyet eltávolítottak és a varratszedés most ovlt 18-án ( már kicsit érzékeny volt a hátamon a hegg ) Ez estleg hozzájárulhatott e a nyirokmirigyek megnagyobbodásához? Az egyik regresszív naevus pigmentosus volt, a másik naevus pigmentosus congenitális. Rosszindulatúság jegyeit nem észlelte a szövettan. Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Epstein-Barr fertőzés témában

        Kedves Kérdező! Az ultrahang vizsgálat érzékeny a nyirokcsomók kimutatására, a szakmai kritériumok szerint a 10 mm alatti nyirokcsomók nem tekintendők kórjelzőnek. Mindenkinek a nyakán számos nyirokcsomó van ezek sokszor jelentőségük nélkül is ábrázolódnak az ultrahang vizsgálat során. Ez nincs összefüggésben a naevus eltávolítással. Lezajlott fertőzés után a nyirokcsomók hetekig megmaradhatnak. A leírtak alapján valószínűleg Epstein-Barr fertőzés zajlott, bár az Ön életkorában ez meglehetősen ritka. Nem tesz említést, az IgM értékről, mely heveny fertőzést igazolhat, illetve, hogy egyéb laboratóriumi vizsgálatok mit mutattak. Más kórokozó, így a Cytomegalovírus is hasonló klinikai képet mutat. A jelenleg észlelt nyirokcsomó fájdalom és torokfájás hátterében egy következő fertőzés állhat, melyre az előző fertőzés következtében legyengített szervezet fogékonyabbá vált. Várja meg a laboratóriumi vizsgálat eredményét és beszélje meg háziorvosával.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. október 20., 15:56; Megválaszolva: 2011. október 21., 14:52

        Tudjon meg többet: Epstein-Barr fertőzés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Drága Doktorúr! augusztus végén a párom megcsalt,és nagyon megijedtem..szeptemberben,fájt a torkom,kiütés volt a kezemen,hüvelygombám ,herpeszem,és a nyelvem zsibbadt és fájt..október 28 án végeztettem egy hív tesztet ami negatív lett,de...
        Drága Doktorúr! augusztus végén a párom megcsalt,és nagyon megijedtem..szeptemberben,fájt a torkom,kiütés volt a kezemen,hüvelygombám ,herpeszem,és a nyelvem zsibbadt és fájt..október 28 án végeztettem egy hív tesztet ami negatív lett,de...
        Jo napot Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy orális szexnél(lány szájába veszi hímvesszőt persze tiszta rendes ápolt a hölgy ) ha nincs ovszer ott lehet e elkapni valami betegséget illetve fontos e ovszert használni orál szexnél...
        Tisztelt Doktor úr! szeptember közepén történt,hogy tudomásomra jutott,miszerint a párom megcsalt..akkor hallottam,hogy akivel megcsalt az talán hív pozitív. Nagyon megijedtem. Október végén végeztettem egy hívtesztet,ami negatív lett,de...
        Üdvözlöm!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy sajnos régen a volt páromtól elkaptam a luest,kezelést megkaptam.Tudom a véremben örökre benne marad az ellenanyag.Később született egy kisbabám aki shuntös lett és tudom az ő véréből...
        Tisztelt Doktor Úr! Két éve vannak alsó végtagi izomproblémáim, mindkét térdhajlítóban izomgyengeség, és égő izomfájdalom. Pár hónapja sokat romlott az állapotom, nem is tudok járni, csak néhány percet egyfolytában. Most neurológiai...
        Kedves Lakos Doktor Úr! 13 éve szenvedek Leime-kórban. A csípés napján csak tetanusz oltást kaptam és a harmadik stádiumú Leim-kórt csak 4,5 év múlva diagnosztizálták Westernblot vizsgálattal mely erős szeropozitást adott. Két boréllia :...
        Férjem néhany napja pénzt adott egy hajléktalannak. Nyilván volt bőrrel és ruhával,való érintkezés. Azóta mindent fertőtlenitek,ami kézmosás előtt férjem keze ügyébe került. Van félnivalónk? Mennyi ideig él el egy vírus? Tárgyakon is...
        Tisztelt Doktor Úr! Korábban írtam Önnek a Bexsero oltással és mellékhatásaival kapcsolatban. Azt válaszolta, hogy csecsemő korban kifejezettebb a vakcina mellékhatása, nagyobb gyermeknél már nem. Egy másfél éves kisdednél mire lehet...
        Kedves Doktor Úr! Villamosmérnök vagyok és munkámmal együtt jár, hogy szennyvíztelepeken automatizálási problémákat oldjak meg. Be vagyok oltva Hepatitisz A és B, Tifusz elleni védőoltással valamint Tetanus injekciót is kaptam. A munkám...
        Kedves Doktor úr! A western blot eredményét befolyásolja-e ha vérvételkor bélfertőzés /erős hasmenés és hőemelkedés/ volt. Köszönettel : Egy lyme kóros gyermek Gyógyszert vagy antibiotikumot nem szed.
        Tisztelt Doktor Úr! Két gyermekem van, egy másfél éves és egy 11 és fél éves. Szeretném beadatni a Bexsero oltást, de olvastam az Ön cikkét és kételyeim támadtak. Több nem kötelező védőoltást beadattam, például a Varilrix-et és a...
        Tisztelt doktor úr! 2016.ápr. elején kaptam meg a második adag Twinrix Hepatitis A + B elleni védőoltásom, az ellenanyag szint ellenőrzése nem történt meg. 3 napja együtt voltunk a párommal, aki hepatitis B vírushordozó. (Miatta oltattam,...
        Tisztelt Doktor Úr! Csináltam egy nagy butaságot ! Az M3as metró aluljárójában leesett az almám a földre, gurult egy kicsit, aztán felvettem. Nem dobtam ki, hanem áttöröltem kézfertőtlenítővel és utána vagy 50szer átöblítettem vízzel,...
        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Azzal a kérdésemmel fordulnék Önhöz, hogy a napokban elvágtam a kezem és a hogy korábban is zsebkendőt vettem ki egy bontatlan csomagból és rászorítottam a vérző sebre , de mikor rászorítottam akkor vettem észre , hogy...
        Tisztelt Doktor úR Dèkány Krisztina vagyok 41 èves. Lassan 2 ève jelentkezett az első tünetem a torokfájás, vègig mentem a parkettán akár nyáron is a 40 fokban ès megfájdult a torkom. Ezt követően jöttek a tèli hònapok ès rögtön...
        Kedves Doktor úr! Van néhány kérdésem: 1. Minden kézen lévő szemölcsöt HPV vírus okoz? 2. A szemölcs vírusa csak az érintett bőrfelületen található meg, vagy az egész szervezetemben, pl. véremben is? 3. Érintéssel egészséges...
        Üdvözlöm! Azzal fordulnék Önhöz, hogy ma délelőtt a 12 és 3 éves gyerekeim a szomszédban játszottak a gyerekekkel, ahol 5 nemrég született kiskutya is van (bár ezt nem is tudtam előtte). A nagyobb elmondta, hogy ő is megsimogatta az egyiket,...
        Varicella ellenanyagszűrés Kislányom szeptemberben kezdi az óvodát. Tudomásom szerint nem voltam kiskoromban bárányhimlős, de mivel később babát szeretnénk, ezért elvégeztettem az ellenanyagszűrést , melynek az eredménye számomra nem...
        Tisztelt Doktor Úr! Családomban "pusztít" az általában csak gyerekeket megbetegítő kéz-láb-száj szindróma. A fél ill. két éves fiam és a feleségem megbetegedett, én és édesanyám pedig valószínűleg hordozók vagyunk. Édesanyám...