• Epstein-Barr vírus tünetei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm, a tüneteim kb 1 hónappal ezelőtt kezdődtek, fájt a torkom, majd a nyirokmirigyeim fájdalmasak voltak a nyakamban és a mellemben, pár nap után a májam és a hasam volt fájdalmas, a májfunkciós értékeimben kisebb eltérés mutatkozott. Idő közben a hasi panaszaim elmultak és kiderült hogy Anti Epstein Bar vírus VCA IgG EIA pozitív értéke 1,5 poz. közelmúltban lezajlott fertőzés? -sel van jelölve. Most folyik a kontroll labor, viszont pár nappal ezelőtt előbb ismét fájt a torkom, majd egy nap múltán a torokfájás elmúlt és a nyaki nyirokrész ismét fájdalmas lett. A mai ultrahang az álalcsúcs alatt 5x4 mm-es, a nyak bal oldalán a dorsalisba 4x3 mm-es, bal axilába 12x4 mm-bal ingvinális régióba 14x6 mm-es nyirokcsomót mutatott ki, mely területek fájdalmasak is. Korábban ( 10-04-én) a submadibularisban több 6-8 mmes nyirokcsomó volt, akkor ennyire részletes vizsgálat nem történt mint most. De a mostani vizsgálat sem igazolt a megnagyobbodáson kívül kóros eltérést. Kérdésem az lenne, hogy mire figyeljek, hogyan tudnék hozzájárulni egészségem helyreállásához. Annyit még szertenék elmondani, hogy idő közben 2 anyajegyet eltávolítottak és a varratszedés most ovlt 18-án ( már kicsit érzékeny volt a hátamon a hegg ) Ez estleg hozzájárulhatott e a nyirokmirigyek megnagyobbodásához? Az egyik regresszív naevus pigmentosus volt, a másik naevus pigmentosus congenitális. Rosszindulatúság jegyeit nem észlelte a szövettan. Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Epstein-Barr fertőzés témában

        Kedves Kérdező! Az ultrahang vizsgálat érzékeny a nyirokcsomók kimutatására, a szakmai kritériumok szerint a 10 mm alatti nyirokcsomók nem tekintendők kórjelzőnek. Mindenkinek a nyakán számos nyirokcsomó van ezek sokszor jelentőségük nélkül is ábrázolódnak az ultrahang vizsgálat során. Ez nincs összefüggésben a naevus eltávolítással. Lezajlott fertőzés után a nyirokcsomók hetekig megmaradhatnak. A leírtak alapján valószínűleg Epstein-Barr fertőzés zajlott, bár az Ön életkorában ez meglehetősen ritka. Nem tesz említést, az IgM értékről, mely heveny fertőzést igazolhat, illetve, hogy egyéb laboratóriumi vizsgálatok mit mutattak. Más kórokozó, így a Cytomegalovírus is hasonló klinikai képet mutat. A jelenleg észlelt nyirokcsomó fájdalom és torokfájás hátterében egy következő fertőzés állhat, melyre az előző fertőzés következtében legyengített szervezet fogékonyabbá vált. Várja meg a laboratóriumi vizsgálat eredményét és beszélje meg háziorvosával.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. október 20., 15:56; Megválaszolva: 2011. október 21., 14:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktorur! Szeretném megkérdezni,hogy az a lelet amit az interlab végez,hihetö e? 3hetes ablakperiodussal dolgoznak,es egy nap alatt meg van a lelet.Tavaly mikor a parom megcsalt,5hetet vartam es ugy mentem tesztre.Decemberben megismerkedtem a...
        Tisztelt Doktor úr Napokba jött meg az eredeményem Lyme Borreliosis laboratóriumi vizsgálat WB eredmény: IgM P100 Negatív IgG P41 Pozitív, OspC B.g. Pozitív, OspC B. Spiel Pozitív. Tüneteim: Magán úton Mri pár góc az agyba, Kéz...
        Tisztelt doktor úr! Lányom 4 éves, és gyakori köldök körüli hasfájása van! Vermoxot írták fel neki, három napig egy tablettát (14 kg a kislány). A kérdésem: szombaton hagytam abba a kúrát kedd reggelre görcsös hasmenése volt, 5...
        TISZTELT DOKTORÚR! Május 22.én történt a párommal oràlisan kényeztettük egymàst.Nem ért ondò a számhoz,akkor volt herpeszem,remélem ahoz sem,az elövàladékot is kiköptem...most az eset utàn 6.héten voltam nála..nem történt semmi szex,de...
        Tisztelt doktorur! Azt szeretnem megkerdezni,hogy csòkvagy oralis szex nel ha ondo nem er a szankhoz vagy a huvelybe,fertozhetunk e hiv virussal? A párommal oralis szex tortent csak,de most hetfon jottem hozza,este diclofenac kremmel kentem be a fajos...