• Visszatérő láz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt orvosok, doktorok, hozzáértők! 16 hós kislányomnak visszatérő lázas betegsége van. Most 6. alkalommal betegedett meg, melynek tünete a láz és a levertség - de csak amikor lázas. Ettől eltekintve jól van, jól néz ki, minden ok. Nem telik el 2-3 hét és újra visszatér ez a lázas megbetegedés. "Természetesen" mindig valamilyen antibiotikummal kezelték. Most elmentünk egy kivizsgálásra - vér, vizelet, garattörlés és hasi UH. Minden jó lett a vérkép kivételével. A *-gal jelölt értékeket leírom. Fehérvérsejt 16,10g/l, neutrophil 75,20%, lympocyta 14,80%, heamoglobin 9,90g/l, süllyedés 51mm/óra, kreatinin 32umol/l, vas 1,7umol/l, crp 19,08mg/dl. Vashiányára az előző laborvizsgálata miatt már szedi a napi 12csepp maltofer cseppet és 3hete szedi a 3x3,5ml Isoprinosine-t. A gyerekorvos most felírt neki egy újabb antibiotikumot a vérképe miatt. Én viszont nem merem neki beadni, mert félek, hogy többet ártok vele, mint használok. Lehet, hogy butaságnak hangzik, de most a fogzásra gondolok. Tudom, hogy nem általános, hogy ennyire megszenvedik, de a jelek mégis erre utalnak. A gyerek mondja, mutatja, hogy fáj a foga, tegnap óta többször és lazábbat kakil, nyulkál a szájába, a kedv is csak akkor rossz, ha láza van - 39fok. A kérdésem az lenne, hogy most mitévők legyünk, okozhat-e ennyire rossz vérképet a fogzás, vagy merre mozduljunk, mert itt úgy érzem csak egy helyben toporgunk. Előre is megköszönöm, ha tud segíteni nekünk. Tisztelettel: Mariann

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a visszatérő láz témában

        Kedves Kérdező! Ki kell Önt ábrándítsam, mert fizikális vizsgálat nélkül csak labor eredmények alapján nem lehet véleményt mondani. Hogy szükséges-e antibiotikum, csak akkor lehet megmondani, ha vizsgálat is történik a kislányánál, anélkül felelőtlenség bármit is mondani. Amennyiben nem biztos abban, hogy a háziorvosa jól döntött, mindenképpen érdemes felkeresni egy másik háziorvost vagy a legközelebbi kórházat, ahol meg tudják vizsgálni a kislányát. Egyébként ilyen eredményeket nem szokott a fogzás okozni. A kreatinin eredménye rendben van.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. október 08., 15:01; Megválaszolva: 2011. október 10., 06:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: