• Veleszületett toxoplasmosis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr, köszönöm gyors válaszát,így már lépni tudok a kivizsgáltatással. Az aluszékonyság már kb 6 hete fennáll, azt elfelejtettem leírni, hogy amikor álmos , a szeme egy pillanatra "fennakad", majd pislant egyet és megy tovább az élet. Ez normális jelenség? korábban ugyanis csak közvetlenül elalvás előtt láttam ezt nála. Olvastam, hogy Ön infektológus, így bátorkodom egy másik problémával is zavarni. Nekem terhesség alatt toxoplasmosisom volt, a leletek szerint nem az első trimeszterben, hanem közvetlenül előtte kaphattam el(4. hónaptól szedtem a spiramycint). A gyermek teljesen egészségesen született, rendes időre, jó súllyal és azóta is nagyon szépen fejlődik. A születése óta 2 vizsgálatot végeztettek el emiatt, egy szemfenék vizsgálatot és egy hasi UH-t. Eddig minden rendben. Viszont azt olvastam, hogy a méhlepényen keresztül fertőződhetett a baba is, és ez későbbi szövődményeket okozhat (vakság, idegrendszeri problémák) Nos,én nem szeretném megvárni, amig problémákat okoz, így preventív módszerrel inkább vizsgálatokra hordanám. Kérdéseim: - Hogyan lehet kimutatni, hogy megkapta-e a toxo-t? Síma vérkép, IGM, IGG, IGA toxo serológia lelettel? Vagy valami bonyolultabb eljárás van erre? - A szövődmények csak abban az esetben lehetségesek, ha elkapta, ugye jól értem? - Ön milyen vizsgálatokat végeztetne el? Agyi UH, vagy CT nem lenne szükséges? Valami vizsgálat az idegrendszerével kapcs-ban? Mostanában van, hogy ökölbe szorítja a kezét és néhány másodpercig úgy marad, mozdulatlanul. Persze, lehet hogy már paranoiás vagyok mindenre... Elnézést, hogy ilyen soká feltartottam, és válaszait előre is köszönöm! Üdvözlettel, agnes, egy nagyon aggódó anya

        WEBBeteg szakértő válasza a aluszékonyság témában

        Kedves Ágnes!

        A Toxoplasma felvetése a jelenleg, sőt az előző kérdés során említett tünetekkel kapcsolatban nem irreális. A kérdés információi alapján fertőződhetett a magzat. A koponyán belül, az agyban okozott elváltozások görcsjelenségeket provokálhatnak.

        Két dolgot érdemes első körben tisztázni.

        1. Amennyiben nem történt a gyermeknél szerológiai vizsgálat, ezt érdemes megcsinálni. Ebben a korban már nem zavarják a vizsgálatot az anyai immunglobulinok, ezért emelkedett IgG érték a gyermek korábbi fertőzöttségére utal, akár a betegség reaktivációjára, kiújulására is fényt deríthet. 2. Függetlenül a szerológiától megállapítani amiben bizonytalan, hogy az Ön által észlelt jelenségek egyáltalán kórosak-e? Ebben mindenképp tapasztalt gyermekideggyógyász szakember segítségét kell kérni. Már egy alapos vizsgálat és elbeszélgetés is sokmindenre fényt deríthet.

        Amennyiben a babán elvégzett UH valóban hasi volt, ahogy írja, akkor ideje koponya UH-t is végezni, amennyiben a kutacs mérete még engedi 14 hónaposan (az UH nem "lát át" a csonton). Amennyiben ez nem kivitelezhető, akkor az ideggyógyász indikációjával CT vagy MRI végezhető, a kopnyán belüli meszesedések, agyvíz felhalmozódás vagy más, epilepsziára hajlamosító elváltozás igazolására vagy kizárására. Ez azért nehezebb az UH-nál, mert altatásban történik. (Manapság az altatás miatt nem kell nagyon izgulni: rövid és biztonságos, a nehézség inkább a vizsgálat megszervezésre, időzítésére vonatkozik.) A szemfenék vizsgálatot is érdemes megismételni.

        Röviden: a Toxoplasma kérdést alaposan körül kell járni, mert összefügghet az említett problémákkal.

        Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-08 12:11:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 12:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: