• Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Egy 24 éves nő vagyok, aki 6 hónapja van párkapcsolatban a Párom 23 éves ! A Páromról tavaly ősszel kiderült, hogy nagyon rosszak a májfunkciói pl: a gpt-je 10-szerese volt a megengedettnek, de nagyon magas volt gamma gt, a got értéke, folyamatosan magas és kiderült, hogy azóta is Anti - streptolizin O közel az is kétszerese a megengedettnek, a mája meg volt nagyobbodva. Idén februárban az infektológián készült egy vizsgálat, amely azt nézte, hogy milyen fertőzések állnak a rossz májfunkciók hátterében. A hepatitis vizsgálatok negatívak lettek, viszont az egyik értéke pozitív lett ez pedig az anti - epstein -barr virus, megjegyzésben pedig az állt: korábban esetleges fertőzés. Kérdésem az lenne ez jelent-e rám valami veszélyt, ugyanis a párom csak most beszélt először az életének erről a részéről. Utána olvastunk ennek a virusfertőzésnek, de az összetett szövegkörnyezet miatt nem volt teljesen egyértelmű. Ami aggaszt, hogy aki egyszer átesik ezen a virusfertőzésen yz már nem tud megbetegedni, de virushordozó marad, gondolom akkor továbbadhatja, és a másik, hogy ez későbbiekben komolyabb betegségeket tud valóban okozni? Pl vérben elszaporodva elrákosodhat? Mi a teendő? Mire kell figyelni? Előre köszönöm válaszát! Anna

        Dr. Szanyi Andrea válasza a májbetegség témában

        Kedves Kérdező ! A lezajlott Epstein-Barr vírus fertőzés más néven Mononucleosis infectosa a későbbiekben nem fertőz. A pozitív eredmény azt jelzi, hogy az illető átesett a fertőzésen. A betegség sokszor tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik és a későbbiekre nézve nincs következménye. Az aktív fertőzés megemeli a májfunkciós értékeket, de ezek a fertőzés lezajlását követően néhány héttel visszatérnek a normális értékekre. Az EBV statisztikailag kapcsolatba hozható a Burkitt-limfómával és immunhiányos betegek bizonyos tumoraival. A barátjánál észlelt májfunkciós értékek emelkedése a lezajlott EBV fertőzéssel valószínüleg nincsen összefüggésben.Bár nem írja, de feltételezem, hogy hepatitis irányában történtek vizsgálatok. Ha jelenleg is magasak még a májfunkciós értékek, akkor további vizsgálatok javasoltak.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. szeptember 27., 08:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 17:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: