• Streptococcus peumoniae

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő, 14 hónapos lányom szemében találták a fenti baktériumot. Olvastam, hogy ez okozhat többek között agyhártyagyulladást is. Lányom mostanában néhány tünetet produkál, amit az orvosunk nem vesz komolyan:- aluszékonyság - gyakori hőemelkedés (de nem láz) - rázogatja a fejét, mintha fájna -naponta egyszer hány egy keveset, az orrán is jön - apró kiütések jelennek meg rajta, főleg a lábán, de hamar elmúlnak - néha étvágytalan. Kérdésem, lehetséges, hogy a szemében talált baktérium belekerült a véráramba, és a test többi részébe is és ott problémát okozott? Vagy a tünetek valami másra utalhatnak? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, agnes

        WEBBeteg szakértő válasza a streptococcus témában

        Kedves Ágnes!

        A Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) ebben a korban többféle betegséget okozhat: tüdőgyulladást, felső légúti fertőzést, középfül gyulladást, kötőhártya gyulladást, agyhártya gyulladást, csont- és  ízületi fertőzést, véráram fertőzést. Előfordul, hogy tünetmentesen hordozzák a gyermekek az orrváladékban, garatban. Ha véráramba kerül, vagy agyhártyagyulladást okoz, a leírtaknál hevesebb tüneteket várnék, ez nem valószínű. Azonban pl. egy Pneumococcus okozta középfül gyulladás járhat fejrázogatással, hányással, hőemelkedéssel, bágyadtsággal, étvágytalansággal. Vírusfertőzések is járhatnak hasonló tünetekkel, amibe a kiütés is jobban belefér (pl. EBV). Hogy honnan került hová a baktérium, csak találgatás. A középfül a gartaból a fülkürtön át fertőződik, lehet, hogy a szemébe is nyállal kente, vagy valaki mástól kapta. A jövő-menő kiütéseket másra fognám.
         Ha nem tartósak, valószínűleg nem lényegesek, pl. a meleg okozhatja. Szerintem egy fül-orr-gégészeti és egy laboratóriumi vizsgálat (vérkép, gyulladásos paraméterek) sokat elárulnának és ha ezek a tünetek több, mint 3 napja fennállnak, én szükségesnek is tartom őket.
        Lépjenek tovább!

        Tisztelettel:

         Dr. Gócs Viktor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-06 17:09:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 12:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: