• Macskaharapás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Nő! Kislányomat egy hónappal ezelőtt a jobb kézfején megharapta az akkor ajándékba kapott kismacskánk . Kis seb keletkezett csak, lefertőtlenítettük, korábbi tetanusz oltással védett volt. A kismacska azóta is jól van. Kérdésem, kaphatott-e veszettség fertőzést a lányom a harapás miatt? Szükséges-e oltás a lányomnak megelőzésre? Előfordulhat-e, hogy az állaton a két hetes megfigyelési idő után tör ki a betegség? Köszönettel: Anikó

        Dr. Rákóczi Éva válasza a veszettség témában

        Tisztelt Anyuka! A kismacska karmolás, harapás okozhat olyan bőrfertőző betegséget, amely súlyos gennyes nyirokcsomó megnagyobbodással járhat, de ez nem a veszettség. Elvileg a veszettség is megtámadhatja a macskát, ezért mondjuk, hogy érdemes a házból kijáró, kertben tartott, cicákat is veszettség ellen is beoltatni! mscakán észlelhető veszettség legfeltűnőbb jele, hogy az emberrel szemben igen támadó magatartást tanúsít, „fejre támad”, ugyanezt teszi a kutyákkal szemben is. Ez a kifejezetten dühöngő veszettség az esetek többségében 2-4 nap alatt elhulláshoz vezet. A lányának úgy gondolom, nem szükséges a megelőző oltás.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. szeptember 14., 16:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 11:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: