• Herpes sipmlex genitalis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kb. 4 éve fertőződtem meg először a Herpes sipmlex genitalis vírussal. Akkoriban kaptam gyógyszeres kezelést, krémeket, stb. Sajnos úgy tűnik, hogy most kiújult. A probléma az, hogy 17 hetes terhes vagyok. Az egyik cikkben azt olvastam, hogy mindenféleképpen gyógyszeres kezelésre van szükség most is. Ez nem fog ártani a babának? Egyáltalán kihez forduljak? A nőgyógyászomhoz vagy inkább bőrgyógyász szakorvoshoz? Válaszát előre is köszönöm:

        Dr. Deli Tamás válasza a genitális herpesz témában

        Tisztelt Hölgyem! Szerintem inkább nőgyógyászhoz forduljon. A jelen állásfoglalások szerint - tekintve, hogy a magzat, újszülött fertőződése leginkább a szülés során történhet meg - antivirális kezelés akkor szükséges, ha a 36. hét után jelentkeznek a herpeszes elváltozások, illetve ennek megelőzéséül napi 4x200 mg acyclovir az amerikai ajánlások szerint ebben az időszakban megelőzésként is javasolt. Ha a szülés megindulásakor herpeszes elváltozások, vagy előjelző (ún. prodromális) tünetek állnak fenn, a szülés módjául a császármetszés választandó. A 17. héten a rekurrens genitalis herpesz miatt gyógyszeres kezelés nem feltétlen szükséges - nyilván ez valamelyest a tünetek mértékétől, kiterjedésétől is függ. Betegségéről mindenképpen tájékoztassa gondozó szülészét, védőnőjét. A genitalis herpesszel kapcsolatban néhány további gyakorlati tudnivalót olvashat még egy a témáról szóló rövid írásomban is, amit a www.drdelitamas.hu weblapon a "Szakmai cikkek", azon belül pedig a "Nőgyógyászat, endokrinológia" menüpont alatt.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 14., 07:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 12:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: