• HIV vírus terjedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor nő/úr! Kislányom 6 hónapos, és minap egy barátnőm vigyázott rá, akinek szintén van egy 1 hónapos babája és szoptat. A kislányom nyűgösködött, így barátnőm adott neki a két héttel ezelőtt lefejt és lefagyasztott anyatejéből 1 dl körüli mennyiséget cumisüvegből. Kérdésem az lenne, hogy a kislányom így elkaphatott-e egy esetleges HIV vírust? A HIV vírus az anyatejben levegővel érintkezve meddig marad életképes? Reménykedem, hogy a barátnőm nem HIV fertőzött, de mivel még sosem csináltatott HIV tesztet, és arról is hallottam, hogy van aki csak hordozó, így aggódom. Másik kérdésem, hogy hogyan tudok megbizonyosodni, hogy nincs a babámnak semmi baja? Ilyen kicsiknél is csinálnak HIV tesztet? És ha igen, hol és mikor célszerű megcsináltatni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Egy aggódó anyuka

        Dr. Rákóczi Éva válasza a HIV, anyatej témában

        Tisztelt Hölgyem! A vírus átadható direkt nyálkahártya kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint például az anyatej. A vizsgálatot vérből lehet elvégeztetni a bőr-és nemibeteg gondozókban, vagy bármely infektológiai szakrendelésen, a kontaktus után kb. 2-3 héttel.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. szeptember 12., 11:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 10:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: