• HIV vérvételen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A minap voltam hiv szűrésen és azon tűnödtem el, hogy vajon történt már e vérvételen olyan baleset Magyarországon, hogy esetleg a növér aki a vért veszi véletlenül újra használta volna a tüt és igy fertőzödött volna meg a beteg. Tudtommal Magyarországon mindenhol, minden alkalomkor vérvételkor használt tűk és szerelékek teljesen sterilek és egyszerhasználatosak. Szoval a egyszerhasználatos állitás azt akarja kifejezni, hogy a növér véletlenül se tudná újra használni a használt tüt és egyéb eszközt? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a HIV témában

        Kedves Kérdező! Az egyszer használatos kifejezés azt jelenti, hogy csak egyszer lehet használni, nem lehet sterilizálni és újra felhasználni az eszközt. Hogy ne történjen meg az ismételt felhasználás, minden alkalommal olyan tűt használnak, amit frissen bontanak ki a csomagolásból és a használat után veszélyes hulladék gyűjtőbe rakják azonnal. Az ellátó személyzetnek sem érdeke a szabályok megszegése, mert sosem lehet tudni, hogy melyik tű fertőzött, és ezzel magukat is megszúrhatnák.


        Kérdés: 2011. szeptember 10., 14:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 11., 22:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: