• Visszatérő Candidával küszködöm

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok. A nevem Réka és visszatérő Candida gombával küszködök. A barátommal nagyon szeretjük egymást, a szexuális életünk is kitűnő volt, amíg el nem kezdett egyre gyakrabban begombásodni a hüvelyem. Majdnem mindentől előjön a gomba: ha túl hosszú az aktus, ha érdekes pózban sexelünk, ha belém megy el a partnerem, ha vizes volt a fürdőruhám s nem volt lehetőségem azonnal lecserélni. És ezután kezdődnek a kényelmetlen napok amikor éget, csíp, viszket a nemi szervem, túrószerű folyásom van és egész nap azzal foglalkozom ilyenkor, hogy mivel kenjem, milyen kúpot használjak; de csak ideig-óráig tart a megoldás; egy következő rosszul sikerült aktus után kezdődik elölről. Most már abban a fázisban tartok, hogy akkor vagyok a legnyugodtabb ha a partneremmel nem is alszunk együtt, vagy ha nem is kezdeményez mert legalább tudom, hogy nem kezd el megint fájni ott lent és nem kell hetekig ápolgatni.Újabban be sem nedvesedek ( szerintem már ez egy pszihológiai következménye a dolognak). Nagyon félek, hogy ha nem tudom kikezelni minél hamarabb esetleg teljesen frigiddé válok a gombától. Voltam többször nőgyógyásznál, de mire időpontot kaptam (kb. 2 hét) elmúltak a tünetek és egészségesnek nyilvánított. A barátom is volt urológusnál de neki nem volt gombája. Kérem szépen segítsen, mert lassan kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz így velem, a nemi életemmel, a kapcsolatommal. Előre is nagyon szépen köszönöm: Réka

        WEBBeteg szakértő válasza a candida témában

        Kedves Réka! A visszatérő hüvelyfertőzéssel kapcsolatban röviden összeszedett ismereteket részben a honlapomon keresztül (www.drdelitamas.hu -- Kérdések és válaszok -- Gyakori kérdések) is elolvashatja, de az egyszerűség kedvéért ide is bemásolom Önnek. Jobbulást kívánok! ----------------------- Milyen okai lehetnek a visszatérő hüvelyfertőzésnek és hogyan kezelhető? A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 02., 14:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 03., 11:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: