• Megfertőződhettem-e HIV-vel?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Avval kapcsolatban szeretném a véleményét kérni, hogy Ön szerint megfertőződhettem-e HIV-vel, AIDS-el. Igyekszem pontosan leírni minden körülményt. A mai naphoz képest 3 és fél hónapja volt egy randevúm, a partnerem folyton megcsókolt és pedig hagytam, nagyjából 1-1,5 órát tölthettünk együtt, és ezalatt nagyon sokat csókolóztunk, de ezen kívül SEMMI nem történt. Olvastam, hogy kicsi az esélye a fertőzésnek nyál útján, csak ha pl. van vérző seb a szájban. Az úriembernek nem tudom, hogy volt-e, nekem csak az ínyem szokott többször vérezni fogmosáskor, más vérzésről, nyílt sebről nem tudok. Az ok, amiért elkezdtem aggódni az, hogy néhány napja (talán 3-4) elkezdett kaparni a torkom, enyhe orrfolyásom van, fejfájásom, ráz a hideg, néha hirtelen "lever a víz", izzadok (nem éjszakai izzadás). Lázat többször mértem, 36,7°-nál feljebb nem ment, ami úgy tudom még hőemelkedésnek sem nevezhető. Egyébként arra is minden esély megvan, hogy valóban megfázásról van szó. A többi tünetet is megemlítem, de hozzá kell tegyem, hogy ezek már az említett randevú előtt is néha-néha előjöttek, emiatt fordultam is már orvoshoz nem is egyszer. Ezek az alábbiak lennének: ízületi fájdalom, fáradékonyság, néha homályos látás, gyomortáji fájdalom, tompa fájdalom a máj környékén, enyhén megduzzadt nyirokcsomók. Utoljára 1,5 hónapja voltam laborvizsgálaton és hasi UH-n, azt mondták minden rendben. Sajnos csak a találkozás után 1-2 hónapra tudtam meg, hogy az illető elég gyakran váltogatja a partnereit, és nem védekezik túl sűrűn, mert allergiás az óvszerre. Tudom, hogy felelőtlenség volt ilyen emberrel leállni, de mentségem legyen, hogy nem tudtam róla. Tudomásom szerint Ő nem beteg, de nem áll módomban rákérdezni nála, hogy fertőzött lehet-e (minden kapcsolatot megszakítottunk egymással, több száz km-re van tőlem és azt sem tudom pontosan hogy tudnám elérni... sőt azt is kétlem, hogy ha rákérdeznék, megmondaná az igazat). Ön szerint van okom aggódni? Egy olyan laborvizsgálat, amelyre a háziorvos küld el (éppen esedékes egy ilyen), kimutathatja-e, ha valami nagy baj van? Tudom, hogy csak az erre alkalmas teszt a megbízható, de a laboreredményen szerepelhet-e olyan, ami ha alacsony vagy magas, akkor indokolt lenne egy tesztet elvégeztetni? Ha Ön szerint végeztessek tesztet mindenképp, akkor tudna-e segíteni abban, hogy hol lehet anonim szűrőhelyek címét megtudni. Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel

        Dr. Veress Dóra válasza a HIV témában

        Kedves Kérdező! Ha csak csókolóztak és nem volt nyílt seb a szájában, akkor nem valószínű, hogy megfertőződött volna. A vérkép nem mutat semmilyen olyan adatot, ami specifikusan lenne a HIV fertőzésre. Ha jelenleg van valamilyen felsőlgúti, fertőzéses betegsége, akkor már eleve változások várhatók a vérképben. Anoním módon lehet HIV tesztet csináltatni minden olyan helyen, ahol ezt elvégzik. A bőrgyógyászaton vagy a nemibeteg gondozóban érdeklődjön, hogy az ön lakhelyéhez közel hol végeznek ilyen vizsgálatot.


        Kérdés: 2011. augusztus 31., 13:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 00:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: