• Herpesz terjedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor Úr/Doktornő! Lányom sajnos herpes genitalis fertőzést kapott. Kérdéseim: 1. Teherbe eshet egyszer majd anélkül, hogy a partnerét megfertőzné? 2. Közös háztartásban élünk, együtt mossuk a ruhákat, közös WC-t használunk. Lehetnek ezek a többi családtag (kisebb gyerekeim is vannak) esetleges megfertőződésének forrásai? Mire kell ezután jobban vigyáznunk? A választ előre is köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a genitális herpesz témában

        Tisztelt Hölgyem! A genitalis herpes fertőzéssel kapcsolatos praktikus és friss tudnivalókat egy rövid írásban összeszedtem, ez a www.drdelitamas.hu oldalamon a szakmai cikkek között megtalálható, de az egyszerűség kedvéért ide is idemásolom Önnek. ----------------------------- A betegoktatás szempontjai genitalis herpes fertőzésben – a CDC ajánlása Noha minden ötödik nő szeropozitív az elsősorban genitalis herpeszt okozó herpes simplex vírus 2-es szerotípusára (HSV-2), közülük a legtöbben nincsenek tisztában fertőzött voltukkal. Ezzel a szexuális úton terjedő betegséggel az esetek jelentős részében olyan személy fertőzi meg partnerét, aki vagy nem is tud betegségéről, vagy nincsenek kielégítő ismeretei róla. A HSV-1 főleg oralis (herpes labialis), míg a HSV-2 nemi szervi (herpes genitalis) fertőzést okoz, de a genitalis régió megbetegedését okozhatja a HSV-1 is. A primer infekció a bőr és nyálkahártya apró fertőzésein keresztül jön létre. A lokális szaporodás alatt ekkor a fertőzés klinikailag eczema herpeticum, acut gingivostomatitis, primer vulvovaginitis, keratoconjunctivitis herpetica képében jelentkezik, ritkán és főleg immunsupprimált betegekben meningoencephalitist, sepsist okozhat. Ezután a fertőzés a lokális ganglionokba húzódik vissza, beépül a sejtgenomba és tünetmentesen fennmarad. Alkalmanként kiújul, ekkor az idegvégződésnél a másodlagos manifesztáció herpes labialis és genitalis, illetve keratitis dendritica lehet. A HSV infekció szülészeti jelentőségét az adja, hogy a szülés idején fennálló primer fertőzés esetén az újszülött fertőződésének esélye 30-60%, recurrens genitalis leasio esetén 3%, míg ha nincs prodroma vagy laesio a szüléskor, csupán 0,02%. Ha a beteg kórelőzményében nem genitalis herpes infekció szerepel, az anyáról gyermekre történő transzmisszió esélye gyakorlatilag elhanyagolható. Az újszülött fertőzése még napjainkban is magas halálozással járó hepatosplenomegalia, encephalitis, dermatitis, keratoconjunctivitis, gingivostomatitis formájában jelentkezik. Mindezekre tekintettel az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ajánlásában a következők fontosságára hívja fel a figyelmet. A betegoktatás részeként a fertőzötteket fel kell világosítani a betegség általános jellemzőiről, különös tekintettel a fertőzés lehetséges módjára. Hangsúlyozandó, hogy a HSV szexuális úton történő terjedése tünetmentes időszakban is előfordulhat. Ez gyakoribb HSV-2 fertőzés esetén és annak is az első 12 hónapjában. Mindenképpen tájékoztatandó a szexuális partner, hiszen ő is fertőzött lehet, illetve a későbbi partnerek a szexuális kapcsolat kezdete előtt. HSV fertőzött személy partnerénél tünetmentes esetben is indokolt típusspecifikus szerológiai vizsgálatot végezni a HSV fertőzöttség meghatározására, pozitív esetben a fertőzöttekkel megegyező képzésben részesítendők ők is. Prodroma vagy aktív laesiók fennállása esetén – akár primer, akár secunder fertőzésről van szó – kerülendő a szexuális kapcsolat nem fertőzött személlyel. A gumi óvszer megfelelő használata csökkenti a HSV transzmisszióját. A neonatalis HSV fertőzés kockázatáról tájékoztatandó a HSV fertőzött nő és férfi egyaránt. HSV fertőzött nőknek a fertőzés tényéről tájékoztatni kell mind a szülészt, mind a gyermekorvost. HSV-2-vel nem fertőzött nőnek tanácsos a harmadik trimeszterben kerülni a közösülést genitalis herpeses férfival. HSV-1-gyel nem fertőzött nőknek a harmadik trimeszterben javasolt kerülni a HSV-1 genitalis expozícióját, vagyis az oralis szexuális kapcsolatot herpes labialisos, vagy a hüvelyi közösülést HSV-1 okozta herpes genitalisos partnerrel. Mindezek figyelembe vételével az ACOG (Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium) a recurrens herpes genitalisos terhes nők vírusszuppresszív kezelését javasolja a 36. gestatiós héttől (2x400 mg/nap aciclovir). Aktív genitalis herpeses laesiók vagy prodromális tünetek (a szeméremtest fájdalma vagy égése) fennállásakor császármetszést javasolnak, egyéb esetben a HSV miatt a sectio caesarea nem indokolt. Nem ajánlják a terhesek rutin HSV szerológiai szűrését. Dr. Deli Tamás Forrás: Centers for Disease Control and Prevention: Sexually Transmitted Diseases Guidelines. 2006. MMWR. 2006; 55(RR-11)1-100. ACOG Practice Bulletin: Management of Herpes in Pregnancy. Number 82. June 2007.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 31., 09:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: