• Vérkép-mi lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! Nagyon aggódunk kisfiam (8 és fél éves) vérképével kapcsolatban, ami visszatérő láz miatt történt. Június vége óta most volt ilyen negyedszer, igaz általában csak hőemelkedés, max. 38.3-as hőmérséklete szokott lenni, max 1 vagy 2 napig, naponta 1-szer, max. 2-szer ment fel a láza, ami lázcsillapítóra azonnal reagált. Lázcsillapítót csak 38 fok fölött kapott. Kifejezett tünetei nem voltak, néha a torkát köszörülte, ennyi volt. A héten egy nap volt megint ilyen, de most 39,4-40 fok között volt a láza reggel és este, napközben 38 fok fölött picivel, de ezt is szépen sikerült lehúzni. Másnap 35-36 fok volt a hőmérséklete és azóta sincs semmi baja. Fül-orr gégésznél jártunk, ott minden ok volt. Vérkép eredménye: Fehérvérsejt 18 (5-8), Vörösvérsejt 4,34 (4,50-5,00), Haematokrit 0,37 (0,40-0,54), Vörösvérsejt térfogat 85 (80-100), Haemoglobin 119,8 (135-174), MCH 27,6 (26-34), MCHC 325 (320-360), Thrombocyta 351 (140-450), Thromb.térfogat 8,6 (8-11), Lymphocyta 7,9 % (20-45), Monocyta 2,1 % (0-10), Granulocyta 88,2 % (40-75), Eosynophyl 1,6 % (0-6), Basophyl 0,2 % (0-1). Qualitatív vérkép : Pálca 4 % (0-3), Karélyos 82 % (40-75), és a Lymphocyta itt is alacsonyabb 9 % (20-45). Vérsejtsüllyedés 26 mm/h (3-9), Vas 1,3 14-32) összfehérje 76,1 (65-80), GOT, GPT, Gamma –GT, Tejsav rendben, AST nulla, CRP 28,5 mg/l (0-5). Vizeletben nagyon sok baktérium volt, így másnap elküldtük tenyésztésre steril lemosás után, de nem tenyészett ki benne semmi baktérium. Azóta jártunk urológián is (akkor még nem tudtuk a tenyésztés eredményét), ott csináltak ultrahangot, mindent rendben találtak. Holnap fogászatra megyünk, és a doktornő elküldött minket kardiológiára is, hogy azt is zárjuk ki. Szeretném tudni az Ön véleményét is, mert nagyon meg vagyunk ijedve. Áprilisban volt egy vérvétel előtte, azon minden rendben volt, csak az eosynophyl volt magasabb 10%(0-6), és a vérszegénységre vonatkozó adatok tértek el minimálisan, a vas 13,5 volt (14-32). A vérszegénységre vasat szed. Más gyógyszert nem szed. Elmenjünk még vmi vizsgálatra esetleg? Mi lehet ez? Egyébként nem fáradékony, semmi különöset nem veszünk észre, 38 fok körül már nem lehet ágyban tartani, de inkább a kétkezi dolgokat szereti csinálni, nem sportos típus. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Anna válasza a láz témában

        Kedves Kérdező! Gyermeke vérképe rosszindulatú betegségre nem utal. Kicsit emelkedett fehérvérsejtszám és CRP érték enyhe gyulladásra utal. Az hogy a fehérvérsejtek közül a limfociták száma alacsony, nem kóros! A vasszintje valóban csökkent, vasterápia javasolt. (Megjegyzendő, hogy a korábban észlelt eosinophilia utalhatott féregfertőzésre, ami vérszegénységet okozhat, ezért ennek megszüntetése fontos!)

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. augusztus 28., 12:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        üdvözlöm. hiv + párom van 5 hónapja. védekezünk illetve gyógyszereket szed. eddig 0 vírusszáma volt a vérvételeken. legutolsó júniusban is. ez miatt nem aggódom. kérdésem az, hogy szabad levegőn spermában meddig fertőz esetleg? ha a...
        Tisztelt Doktornő! Kisfiam 4 hetes. Tegnap kijött a herpesz a számon(még csak piros volt,hólyag még nem).Este annyira sírt,hogy megpusziltam az arcát,de annyira ficánkolt, hogy a szájával hozzáért a herpeszhez. Most nagyon aggódom,mert még...
        Tisztelt Doktor Úr! A vérvételem eredménye a következő: -Chlamydia pneumoniae IgA/MIF pozitív -Chlamydia pneumoniae IgM/MIF negatív -Chlamydia pneumoniae IgG/MIF pozitív Tünetem nincsen. Utoljára tavasszal volt egy elhúzódó köhögéses,...
        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Sajnos az utóbbi 5 évben elég mozgalmas szexuális életet éltem védekezés nélkül, ráadászl gyakran ismeretlenekkel. Jó volt eddig az immunrendszerem, évek óta nem voltam beteg, azonban egy kb. 3 éve 2 napos...
        Tisztelt Doktor úr, 39 eves vagyok, első gyermekünket várjuk, a 21. hétben járok. Eddig 3 x nézettem TORCH panelt mivel hajlamos vagyok túlaggódni dolgokat...Májusban a a CMV IGG és IGM EIA negative lett, következőleg július 4.-én ugyancsak...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2018.07. hónapban tüszős mandulagyulladásom volt, azonban a fül-orr-gégészben felmerült a mononukleózis gyanúja is, emiatt - a háziorvoson keresztül - elküldött laborba. A laboreredmény megérkezett, azonban a...
        Tiszteletem! A páromról ez év elején kiderült,hogy hepatitis B fertőzött.Én is elmentem szűrésre,mint kiderült,valamilyen csoda folytán nem fertőződtem meg.Megkaptam az első,majd a második védőoltást (05.18-án,majd 06.18-án,Engerix B)A...
        Tisztelt Doktor úr! A tegnapi nap folyamán meglátogattam egy prostituáltat. Természetesen csak óvszerrel hajlandó szolgáltatni, minden esetben. Orális aktusra is sor került, kölcsönösen. Lehetséges-e, hogy elkaptam a HIV-vírust, vagy esetleg...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy okozhat-e problémát, ha valamilyen állat által széttépett madártetemmel kerül kapcsolatba valaki? Már előfordult, hogy füves, temetőben lévő szakaszon széttépett...
        Kedves Doktor úr/nő! Fogászati asszisztens vagyok,előző héten véletlenül megszúrt az egyik beteg érzéstelenítésénél használt tű.Miután szedtem le a fecskendőről megcsúszott a védőkupak, kesztyű volt rajtam a szúrás nagyon pici volt....