• Vérkép-mi lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! Nagyon aggódunk kisfiam (8 és fél éves) vérképével kapcsolatban, ami visszatérő láz miatt történt. Június vége óta most volt ilyen negyedszer, igaz általában csak hőemelkedés, max. 38.3-as hőmérséklete szokott lenni, max 1 vagy 2 napig, naponta 1-szer, max. 2-szer ment fel a láza, ami lázcsillapítóra azonnal reagált. Lázcsillapítót csak 38 fok fölött kapott. Kifejezett tünetei nem voltak, néha a torkát köszörülte, ennyi volt. A héten egy nap volt megint ilyen, de most 39,4-40 fok között volt a láza reggel és este, napközben 38 fok fölött picivel, de ezt is szépen sikerült lehúzni. Másnap 35-36 fok volt a hőmérséklete és azóta sincs semmi baja. Fül-orr gégésznél jártunk, ott minden ok volt. Vérkép eredménye: Fehérvérsejt 18 (5-8), Vörösvérsejt 4,34 (4,50-5,00), Haematokrit 0,37 (0,40-0,54), Vörösvérsejt térfogat 85 (80-100), Haemoglobin 119,8 (135-174), MCH 27,6 (26-34), MCHC 325 (320-360), Thrombocyta 351 (140-450), Thromb.térfogat 8,6 (8-11), Lymphocyta 7,9 % (20-45), Monocyta 2,1 % (0-10), Granulocyta 88,2 % (40-75), Eosynophyl 1,6 % (0-6), Basophyl 0,2 % (0-1). Qualitatív vérkép : Pálca 4 % (0-3), Karélyos 82 % (40-75), és a Lymphocyta itt is alacsonyabb 9 % (20-45). Vérsejtsüllyedés 26 mm/h (3-9), Vas 1,3 14-32) összfehérje 76,1 (65-80), GOT, GPT, Gamma –GT, Tejsav rendben, AST nulla, CRP 28,5 mg/l (0-5). Vizeletben nagyon sok baktérium volt, így másnap elküldtük tenyésztésre steril lemosás után, de nem tenyészett ki benne semmi baktérium. Azóta jártunk urológián is (akkor még nem tudtuk a tenyésztés eredményét), ott csináltak ultrahangot, mindent rendben találtak. Holnap fogászatra megyünk, és a doktornő elküldött minket kardiológiára is, hogy azt is zárjuk ki. Szeretném tudni az Ön véleményét is, mert nagyon meg vagyunk ijedve. Áprilisban volt egy vérvétel előtte, azon minden rendben volt, csak az eosynophyl volt magasabb 10%(0-6), és a vérszegénységre vonatkozó adatok tértek el minimálisan, a vas 13,5 volt (14-32). A vérszegénységre vasat szed. Más gyógyszert nem szed. Elmenjünk még vmi vizsgálatra esetleg? Mi lehet ez? Egyébként nem fáradékony, semmi különöset nem veszünk észre, 38 fok körül már nem lehet ágyban tartani, de inkább a kétkezi dolgokat szereti csinálni, nem sportos típus. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Anna válasza a láz témában

        Kedves Kérdező! Gyermeke vérképe rosszindulatú betegségre nem utal. Kicsit emelkedett fehérvérsejtszám és CRP érték enyhe gyulladásra utal. Az hogy a fehérvérsejtek közül a limfociták száma alacsony, nem kóros! A vasszintje valóban csökkent, vasterápia javasolt. (Megjegyzendő, hogy a korábban észlelt eosinophilia utalhatott féregfertőzésre, ami vérszegénységet okozhat, ezért ennek megszüntetése fontos!)


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. augusztus 28., 12:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: