• Veszettség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A problémám a következő: A magyar vizsla típusú kutyánk mostanában elég gyakran elszökött. Hazatérve borzasztó büdös és ragacsos volt. Több ismerősöm arra tippelt, hogy valami dögben fetrengett, mert állítólag ez a kutyatípus szokott ilyesmit csinálni. A kérdése(i)m: Ha tényleg ez történt, és az a dög esetleg fertőzött volt, elkaphatjuk-e a veszettséget a haza térő kutya szőrével való érintkezése által? A kutya be van oltva, szóval az nem valószínű, hogy ő maga veszetté váljon. illetve mi is mindig kezet mosunk "kutyázás" után. Kell-e aggódnunk? Mennyi ideig marad életben a vírus egy döglött állatban, a kutya szőrén, illetve egy tárgyon, pl. kilincsen? Köszönöm!

        Dr. Rákóczi Éva válasza a veszettség témában

        Tisztelt Uram! A fertőzés leggyakoribb formájában a veszett állat harapás útján a sérült bőrfelületen keresztül az állat nyálával juttatja be a vírust a szervezetbe. Ritkábban a veszett állatok nyálának sebbe, sérült bőrre jutása következtében. A lappangási idő 3-8 hét, de lehet 5 nap és lehet 8 hónap is. Tehát az Ön által említett módon fertőződés nem fordulhat elő.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. augusztus 06., 20:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 06:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: