• A máj

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        egy eve hogy eszrevete a csaladi orvosom mivel ver ado voltam hogy hvc virusom van es az a kerdesem hogy gyogyithato e es nem tudom hogy mitol kap tam ell es szeretnek valszt kapni a kerdesemre.Es mit kell a legfontosnak betartanom..az egesegem edekeben..elore is koszonomm ..

        Dr. Rákóczi Éva válasza a hepatitis C témában

        Tisztelt Uram! Először is köszönöm a megtisztelő fotót Önről! A hepatitis C vírus nemcsak a májat támadja meg; ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. A fertőzöttek 25%-a 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, vírusmentes lesz. A maradék 75% viszont fertőzött marad és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk. A betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás alakul ki. Gyakori a betegség krónikussá válása és ez májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet. Fertőzés forrása: a vírushordozó és a beteg ember. Terjedése: fertőzött vérrel, szövetnedvekkel. A szexuális úton történő fertőzés ritka. A fertőzöttek körülbelül felénél nem lehet tudni, hogyan és mikor fertőződtek. A betegség kezelésére rendelkezünk korszerű készítményekkel. A mai korszerű kezelések mellett a kezelt esetek mintegy ötöde válik tartósan vírusmentessé, a betegek nagy részénél a szövetelhalás mérséklődik és jelentősen lassítható, harmadukon sajnos nem segít a kezelés.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 11:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 06:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: