• Veszettség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr.7 éves lányom 2 nappal ezelőtt talált 1 döglött patkányt az udvaron ami nem tudom hogyan került oda(vagy a kutyánk fogta vagy mérget evett valahol vagy passz)és a kislány állítólag ruhacsipesszel a farkánál fogva megfogta.Nem vagyok biztos benne hogy nem kézzel csak nem meri bevallani,Félek,hogy nem kapott-e valamit az állattól főként veszettséget.Felhívtam a hatósági állatorvost és azt mondta nincs mitől tartanom,nincs olyan betegség a környékbe amit a patkány hordozhatna és veszélyes lenne a gyerekre.Én mégis aggódom.Mi van ha véletlen az állat szájába nyúlt és az netán veszett volt?Bár nagyon tagadja,hogy kézzel nem ért hozzá.Én utána "megcsutakoltam" alaposan a kezét,de aggodom azóta is.Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Rákóczi Éva válasza a veszettség témában

        Tisztelt Szülő! A patkányról többféle módon terjedhetnek át a betegségek: A szeméten, hulladékon, csatornában, vagy más szennyezett helyen mászkáló rágcsálók a testükre tapadt kórokozókat az élelmiszerekre átvihetik, így a különféle mikroorganizmusok mechanikus terjesztésében szerepet játszhatnak. A másik betegség terjesztési mód a kórokozó átvitele bolha útján, annak csípésekor. A bőr apró sérülésein át is behatolhat az emberi szervezetbe a patkány által terjesztett baktérium, illetve annak harapása útján.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. augusztus 02., 23:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 07:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: