• Toxoplazma..a szemben. Mire figyeljek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktorúr! Miután nem tudom, hogy levelemre egy hölgy vagy egy úriember válaszol majd ezért döntöttem a kettős megszólítás mellett. A szemproblémám még 2005-ben kezdődött, majd 2009-ben és most két héttel ezelőtt újra kialakult. Homályos látással kezdődött a bal szememben. Fájdalmat nem éreztem, külsőleg semmi sem volt megfigyelhető a szememen.Hosszas vizsgálatok után kiderült, hogy Chorioretinális gyulladásom van, amelyre Medrolt kaptam kezelésként. A góckutatás akkor nem mutatott ki semmit, igy az sem derült ki mitől alakult ez ki Nálam. 2009-ben újra jelentkezett a probléma, ez valamivel súlyosabb volt mint a 2005-ös, itt már infúziós kezelést kaptam. Toxoplazma vizsgálatot is végeztek ekkor, és ez pozitív lett. Mivel nagyon szeretem a macskákat ezért az orvos biztosan állította, hogy Tőlük kaptam a toxoplazmát, amely a szememben petézett le és okozott bonyodalmakat. Azóta megpróbáltam némileg visszafogni a macskákkal való érintkezést, persze ez nem mindig sikerült. Két héttel ezelőtt ismételten megjelent a probléma. A kezelés: Medrol+Dalacin+Kálium-R.Szerencsére a mostani gyulladás elenyésző az előzőhöz képest! Az első kérdésem az volna, hogy az orvos szerint Nálam a toxoplazma IGG pozitív áll fent, ez pontosan mit jelent rám nézve? Mi az amire hangsúlyosabban oda kell figyelnem annak érdekében,hogy elkerülhessek egy későbbi újrafertőződést??? Egyáltalán ha semmilyen formában nem érintkezem macskákkal, akkor teljesen ki is védhetem az újrafertőződést?Már elmúltam 25 éves és pár éven belül szeretnék gyermeket vállalni. Kell-e esetleg hangsúlyosabban odafigyelnem valami emiatt, akár már a terhesség előtt?Hogy lehet az hogy mindhárom alkalommal ugyanazon szememben és ugyanazon területen fordult elő a fertőzés? Válaszait előre is Köszönöm! Tisztelettel

        Dr. Rákóczi Éva válasza a toxoplasma témában

        Tisztelt Hölgyem! A toxoplasma IgG pozitív eredmény korábban lezajlott fertőzést igazol. Sajnos így, egyetlen eredmény alapján nehéz állást foglalni. A macskáktól óva intem, ha gyermeket szeretne, mert a terhesség alatti fertőződés bizony komoly dolog, és veszélyt jelent a magzatra.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. július 10., 10:37; Megválaszolva: 2011. július 25., 08:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: