• Bőrgomba

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Szeretném segítségét kérni, igyekszem röviden leírni a helyzetet: szüleim 3 hónapja családi helyzete miatt befogadták egy idős rokonunkat, akinek nem volt megfelelő a személyes higéniája (hogy pontos legyek az teljesen elmaradt) és a háztartásunkban egy bőrgombával megfertőződött macska is volt, aki nem reagált semmilyen kezelésre hónapokon át, testvéreim unszolására mégis megtartották a szüleim a macskát (természetesen kertben). Innentől kezdődött a baj, a macskáról az emberre, onnantól meg a családra jutott a fertőzés. Június elején már az egész család tele volt kb. 1 centi átmérőjű bőrgombával, mivel nem ismertük a bajt (háton, combon, én mivel keveset érintkeztem az otthoni bútorzattal csak a karon), hiába mosakodtunk rendesen. Természetesen akkor még nem tudtuk miért volt ez, de elmentem külön orvoshoz aki elmondta hogy mi ez. Megszakítottuk a kapcsolatot a forrással, lefertőtlenítettük az egész házat. Nizoral nevű kenőcsöt írtak fel, amitől végülis hámlottak a foltok, de nem tűnt hatásosnak. Elmentem a háziorvosunkhoz, aki erősebb szert írt fel nekem, amit a patikában kellett kikevertetni sajnos a nevét nem tudom. Tehát már egy hónapja kezeltetem magam. Rendszeresen használta velem együtt az egész család (tehát egymást nem fertőzzük), 1-2 hétig történt változás, hámlott a bőr körülötte szóval tisztult és halványodott, de az elmúlt másfél hétben újabb foltok jöttek ki rajtam, teljesen más helyeken (lapocka,hát) és leállt a javulás. Kenem amint kijönnek az újak (ezek mind csak kis pattanásnyi méretig tudtak eljutni), a régiekkel együtt. Annyi lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban hogy vajon megfelel-e a kezelésem, vagy már belsőleg is kezelni kéne-e a betegséget, menjek vissza a háziorvoshoz? Körülbelül mennyi idő szokott lenni míg elmúlik? Vakarni direkt nem vakarom őket, de a fejbőrre ugye nem tud átterjedni? Gondolom látatlanban nehezebb tanácsot adnia, de remélem tud nekem segíteni! Előre is Köszönöm!

        Dr. Gál Mónika válasza a bőrgomba témában

        Kedves Kérdező! Igen fertőző bőrbetegség a Microsporia, amely nem ritka, hogy kisállatokról terjed az emberre. Minden esetben szájon át szedendő gombaellenes szer szükséges. Mihamarabb forduljanak bőrgyógyász szakorvoshoz!


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2011. július 03., 19:04; Megválaszolva: 2011. július 05., 15:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: