• Macska harapástól lehet valami bajom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Az elmúlt héten Horvátországban nyaraltam, ahol megharapott egy kóbor macska. Az állat fiatal és szelíd, barátságos volt, minden előzmény nélkül sebezte meg a felkaromat (talán csak játékból?). A sérülés után nem mentem azonnal orvoshoz, csak vizes zsebkendővel lemostam a sebet, ami nem volt mély, leginkább egy karmoláshoz hasonlított. A harapás óta már több mint 2 nap telt el, a seb szépen gyógyul, csak egy kis karcolás látszódik, duzzanat, pirosodás, fájdalom nincsen. Most tudtam csak felkeresni az orvost, aki elmondta, hogy tetanuszt kellett volna kapnom, de mivel a harapás óta már sok idő telt el, már nem adja be. Közben rákerestem az interneten a macska harapás okozta fertőzésekre és nagyon megijedtem. Ön szerint mekkora esélye van annak, hogy súlyosabb fertőzést kapjak el az állattól, illetve milyen tünetekre kell odafigyelnem, mi ezek után a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a harapás témában

        Kedves Kérdező ! Macska karmolásával többféle fertőzést lehet elkapni, toxoplasmosist és macskakarmolásos betegséget ( cat scratch disease). A toxoplasmosis enyhe tünetekkel , nyakszirti nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Enyhe esetben nem szükséges kezelni. Jelentősége terhesség esetén van. Terhesség alatti fertőződés esetén, amennyiben nem kezelik, magzati károsodást okozhat. A macskakarmolási betegséget a karmolás helyén 7-10 nappal kialakuló bőrpírral és ennek megfelelő területen nyirokcsomómegnagyobbodással jár, mely utóbbi hónapokig fennállhat. Általában magától gyógyul, nincs szükség gyógyszeres kezelésre.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. június 20., 18:21; Megválaszolva: 2011. június 23., 16:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: