• Szifilizes férj terhes kismama

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy lehetséges szifiliszes fertőződést követően mennyi időnek kell eltelnie, hogy vérvizsgálattal 100% biztonsággal ki lehessen zárni a fertőződést? Egy ennél korábban elvégzett vizsgálat teljesen értelmetlen, vagy csak azt jelenti hogy még nem 100%-os a vizsgálati eredmény? Minden esetben kialakulnak a fekélyek 2-3 héten belül? Ha valaki szifilisszel fertőződött, de nincsenek még fekélyei, akkor is fertőz? A feleségem 8 hónapos terhes. Úgy tudom, hogy a babának is baja lehet, ha a feleségemet megfertőzném. 2 hete történt a sajnálatos félrelépésem, tüneteim nincsenek. Mennyire kerüljem a feleségemmel a testi érintkezést? Egy szájra adott puszival is átadhatom neki a fertőzést? A HIV fertőzést a László Kórházban már 99,9%-os biztonsággal kizárták. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Veress Dóra válasza a szifilisz témában

        Kedves Uram! A fertőződés során a kórookozók a nyálkahártya sérülésein keresztül jutnak a szövetekbe. Az első 3 hétben helyileg szaporodnak, illetve bekerülnek a véráramba. Átlagosan a 3. héten (10-50 nap) a behatolás helyén sonkavörös, duzzadt felszíni kiemelkedés jelenik meg, melyeknek a közepe kifekélyesedik. Ez mindig ott alakul ki, ahol a kórokozó behatol (makk, szájüreg), ritkábban ezektől a területektől távolabb. A 3-9. hétig zajlik ez a fázis, innentől kezdve már kiütések jelennek meg testszerte. A kórokozó kimutatása a fekélyből a legegyszerűbb, a vértesztek csak a 9. hét után adnak megbízható eredményt. A fertőzést a vér terjeszti, amely a nyálkahártya sebein keresztül jut be a partnerbe. A szájra puszi elviekben nem fertőz, hacsak nincs seb a szájukon. A magzat a 10. héttől kaphatja meg a fertőzést a méhlepényen keresztül, így őt az anya vérében élősködő kórokozók fertőzhetik meg.


        Kérdés: 2011. június 18., 21:47; Megválaszolva: 2011. június 21., 00:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: