• HPV kérdések férfiaknak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Egyedulallo ferfi vagyok es habar tunetmentes, de sajnos jo okom van feltetelezni hogy nemreg kondilomat okozhato HPVvel fertozodtem meg. Utanaolvastam neten a temanak, de sok bennem felmerulo kerdesre nem, vagy ellentmondo valaszokat talaltam, kerem segitsen tisztazni oket, mas olvasoknak is hasznos lehet: - ha legyozi a virust az immunrendszerem es tobbet nem kapom el senkitol, lehetseges az hogy evek utan megis kiujul es tunetek keletkeznek? - orokre virus hordozo maradok vagy van esely a teljes tisztulasra? Vagyis hogy nem adom tovabb senkinek. - a leirasok szerint az emberek 80% atesik ezen, masreszrol viszont a HPVnek kozel ~100 fajtara ismert, amibol kb ~10 okozhat fizikai tuneteket, ugymint szemolcs vagy rak. Ez a 80% arra a ~10 tipusra is ervenyes? Ha nem, akkor az a ~10 tipust kb a tarsadalom hany szazaleka kaphatja el? Ha nem tud errol hivatalos adatot, mi az On tapasztalata/sejtese/velemenye? - ferfi vagyok, tunetmentesen megtudhatom-e valahogy, hogy hordozo vagyok-e? Ha igen, azt is megtudhatom valahogy, hogy azt a ~10 tipus kozul hordozom-e valamelyiket? - mennyi idonek kell eltelnie a fertozes es a szures kimutathatosag kozott? - ferfikent beoltathatom-e magam, pl tunetmentesseg szempontjabol es hogy ne adjam tovabb masoknak. - most hogy alapos a gyanum a fertozesre, erdemes-e immunerosito tablettat szednem, hogy elebe menjek a dolgoknak? - altalanossagban hogy tekintenek az orvosok a HPV fertozokepessegere? kicsi/kozepes/nagy? Kesobbi parkapcsolat eseten borzalmas lenne megfertozni valakit akit szeretek, es nem szeretnem ha a gyermekem is eleve fertozotten latna meg a napvilagot, aggodasomat remelem megerti. Kerem, ha valamelyik kerdesre nem tud biztos valaszt, segitsen eligazitani kitol erdeklodhetnem meg. koszonom Tibor

        Dr. Bodnár Edina válasza a HPV témában

        Igen, évek múlva is jelentkezhetnek tünetek. Kb. 2-4 év alatt teljes gyógyulás következhet be spontán is, nem alakul ki teljes életre szóló vírushordozás. Sajnos erre nem tudok választ adni, mert gyakori hogy egyszerre több vírussal fertőződik meg a beteg. Igen, HPV vizsgálatot lehet kérni urológián, sajnos fizetni kell érte. A fertőzés és a kimutathatóság között nincs ún. "ablak periódus", tehát fertőzés után rögtön kimutatható. Elméletileg és klnikai kipróbálásokban bizonyították már hogy férfiak esetén is hatékony a HPV vakcina, de Magyarországon még nincs törzskönyvezve férfiak esetére. Immunerősítőt szedhet nyugodtan. A HPV erősen fertőző, de csak kontakt úton terjed.


        Kérdés: 2011. május 15., 15:03; Megválaszolva: 2011. május 16., 20:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: