• HIV/AIDS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Gócs Viktor! Köszönöm a válaszát elolvastam a CDC weboldalát, de számomra tobábbra sem egyértelmű, hogy nyálal ha az nyilt sebre/be kerül terjedhet-e a HIV virus. Valamint nem találtam feljegyzést a Szent László Korházban használt VIDAS tesztről. Önek mi a véleménye erről a tesztről pontosságáról és hatékonyságáról? Számomra az is kérdés, hogy lehet-e és mennyi ídő után közel 100%-os pontosággal kimutatni a HIV virust? Köszönöm a türelmét és válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a AIDS témában

        Tisztelt kérdező!

        A HIV vírus nyállal nem terjed. Nem regisztráltak még olyan esetet, ahol nyál közvetítésével jött volna létre a fertőzés. Azonban túl szoros kontaktus azért nem ajánlott (pl. nyittott szájjal csókolózni), mert a szájban lehet sérülés vagy fekély, ami miatt vérrel keveredhet a nyál és az már veszélyes. A VIDAS egy laboratóriumi automata, amivel számos laboratóriumi teszt elvégezhető. HIV szűrésre igen jól használható, mert az ellenanyagokat nagyon jó érzékenységgel és fajlagossággal mutatja ki, tehát jó hatékonyságú. Azonban a pontos minőségi értékek mindig az adott laboratóriumban dőlnek el, ahol a gépet használják.

        Bár 2-8 héttel a fertőzést követően megindul az ellenanyag termelés, az egyéni különbségek és a kimutathatóság küszöbértékei miatt az ellenanyagok
         kimutatása 3-6 hónappal a fertőzés után biztonságos, ekkor közel 100%-os. Pozitív lelet esetén megerősítő vizsgálat szükséges (western blot). Korábbi kimutatás elvileg lehetséges, de ezek nem rutin vizsgálatok.

        Azon gondolkodom, vajon miért tesz fel a laikus érdeklődést messze meghaladó mélységű kérdéseket? Amennyiben erre komolyabb szorongást keltő oka van (pl. védekezés nélküli alkalmi szexuális kapcsolat a közelmúltban), részletesebb és igazán megnyugtató, személyes válaszokat azoktól kaphat, akik minden nap ilyen betegekkel foglalkoznak: hazánkban egyedül a Szent László Kórház szakrendelésének orvosai. Erre bátorítom.

        Üdvözlettel:  Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 13:52:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: